Китай отчете увеличение на случаите на идващ от чужбина коронавирус. Сега Поднебесната империя, в която болестта се появи за първи път, се притеснява от вноса на инфекции.

Общо има 13 потвърдени случая на вносен вирус в континенталната част – всичките са китайски граждани, които се връщат от чужбина.

Повече от 3100 души са починалите, а над 90 000 са заразените с COVID-19 по целия свят.

Няма нужда от промени в нормативните актове за болничен при коронавирус


По-голямата част от случаите са в Китай, но Южна Корея, Италия и Иран се очертаха като страни с най-много случаи извън епицентъра.

Осем китайски граждани, които са работили в един и същ ресторант в северния регион на Ломбардия в Италия, са тествани положително за вируса в източната провинция Джеджианг.

istock
istock

Те отлетели за Китай от Италия миналата седмица.

Има и четири потвърдени случая на инфекции с произход от Иран - два в Пекин и два от северния регион Нинся, и един случай в южния град Шънджън при човек, пътувал от Великобритания през Хонконг. Китай прилага редица мерки, за да се опита да предотврати усилията му за ограничаване на заразата да бъдат обезсилени.

Над 110 милиона защитни маски на ден произвежда Китай

Пристигащите в столицата от страни, засегнати от вируса - включително Южна Корея, Италия, Иран и Япония, трябва сами да си наложат карантина за 14 дни, заяви заместник-секретарят на правителството на Пекин на брифинг във вторник.

"Ако тяхната дестинация е Пекин, всички трябва да бъдат поставени под карантина, независимо дали са китайци или чужденци", заяви Чен Бей.

Тези с фиксирано местопребиваване трябва да останат вкъщи, каза той, докато тези, които нямат къде да останат, ще се подлагат на "концентрирано медицинско наблюдение в определен хотел".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg