Сумарното състояние на 500-те най-богати хора на света е намаляло с близо 139 милиарда долара в понеделник заради значителното спадане на индексите на фондовите борси в САЩ и други страни, съобщава Bloomberg.

Както отбелязва американската агенция, това са най-големите загуби за лицата, включени в този рейтинг от момента, в който агенцията през октомври 2016 г. започна да провежда подобни наблюдения.

Бернар Арно, изпълнителен директор на френската група компании LVMH (Louis Vuitton Moet Hennessy), и изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос загубиха по 4,8 милиарда долара всеки, повече от всеки от другите бизнесмени в списъка. Безос все още е най-богатият човек в света, а Арно е трети по този показател.

Състоянието на собственика на испанската търговска верига Zara, Амансио Ортега, намаля с 4 милиарда долара, на шефа на „Фейсбук“ Марк Зукърбърг - с 3,48 милиарда долара, а на един от основателите на Google Лари Пейдж - с 2,7 милиарда долара.

istock
istock

Търговията с акции в САЩ в понеделник завърши със спад на котировките в светлината на опасенията, че разпространението на новия коронавирус може да навреди на глобалната икономика.

Американският индустриален индекс Dow Jones падна с 1031,61 пункта (3,56%) и се установи на около 27 960,80 пункта. Индексът S&P 500, който включва 500-те най-големи компании на американския пазар, падна 111.86 пункта (3.35%) до 3225.89 пункта. Индексът на електронната борса Nasdaq падна с 355.31 пункта (3.71%), до 9221.28 пункта.

Какви загуби очакват авиокомпаниите заради коронавируса

Избухването на болестта, причинено от новия коронавирус (2019-nCoV), е регистрирано в края на декември 2019 г. в най-населения град в Централен Китай - 12-милионния Ухан.

Световната здравна организация го призна за извънредно положение с международни размери, описвайки го като епидемия с много огнища. Извън КНР са открити инфекции в 32 страни.

Китайските власти са регистрирали 2663 смъртни случая в страната, повече от 27,2 хиляди души са се възстановили, а броят на заразените по време на цялото разпространение на вируса е над 77,6 хиляди.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg