Жените заемат само малък процент от лидерски позиции в големите компании, а още по-малък е броят на ръководителите жени в технологичния сектор.

Не са много жените изобщо сред най-богатите хора по света.

Business Insider състави списък на най-богатите жени в сферата на технологиите, базиран на нетното им богатство към 1 февруари 2019 г., според класацията на Forbes. Някои от имената в списъка - като Шерил Сандбърг и Лорийн Пауъл-Джобс - може да разпознаете, но има и дами, които ръководят технологични компании в Китай и Хонконг, и не са толкова популярни.

Вижте подреждането:

11. Шерил Сандбърг – 1,6 млрд. долара

Снимка Facebook

49-годишната американка е главен оперативен директор във Facebook, а преди това е била вицепрезидент на Google за глобалните онлайн продажби и операции.

10. Зенг Фаншин – 1,6 млрд. долара

Тя е на 53 г., от Китай, и е председател на Lingyi Technology, която доставя електронни компоненти за смартфони, таблети и лаптопи за големи компании като Huawei и Apple.

9. Уанг Лайчун – 2 млрд. долара

Уанг е председател на Luxshare Precision, която произвежда електронни конектори за компании като Apple. Преди това е работила за Foxconn. На 51 г., от Китай.

8. Тай Лий – 2,3 млрд. долара

Снимка Amhurst

Лий е главен изпълнителен директор на SHI International, доставчик на информационни технологии, базиран в Ню Джърси. Компанията има повече от 17 000 клиенти, сред които AT&T и Boeing. Тя е на 60 г., от САЩ.

7. Лам Уай Ийнг – 2,3 млрд. долара

Лам е председател и съсобственик на Biel Crystal Manufactory, която произвежда стъкло с тъчскрийн за iPhone и за други технически продукти, включително смарт часовници и таблети. Тя е от Хонконг.

6. Ма Донмин (Мелиса Ма) – 2,6 млрд. долара

Ма е омъжена за Робин Ли, който е съосновател и главен изпълнителен директор на китайската търсачка Baidu. 49-годишната китайка напусна компанията през 2007 г., но се присъедини отново през 2017 г., за да служи като специален помощник на председателя (нейния съпруг).

5. Жу Синфей – 3,1 млрд. долара

Снимка LinkedIn

Жу е основател и главен изпълнителен директор на Lens Technology, китайска технологична компания, която произвежда защитно стъкло за сензорни екрани за производители на смартфони като Samsung, LG и Microsoft. Тя е смятана за най-богатата селф-мейд жена в света. На 49 г. е, от Хонконг.

4. Мег Уитман – 3,3 млрд. долара

Снимка Facebook

62-годишната Уитман беше главен изпълнителен директор на eBay до 2008 г., 10-годишен период, през който годишните приходи на сайта за електронна търговия се увеличиха от няколко милиона до 8 милиарда долара. Тя беше и главен изпълнителен директор на Hewlett Packard Enterprise, а от април 2018 г.стана главен изпълнителен директор на стартиращата компания Quibi.

3. Джуди Фокнър – 3,6 млрд. долара

Кадър Youtube

Фокнър е основател и главен изпълнителен директор на Epic Systems, софтуерна компания за електронни медицински досиета. Компанията, основана през 1979 г., съхранява медицинската информация на стотици милиони американци в своя софтуер. Фокнър е 75-годишна.

2. Дагмар Долби – 4,1 млрд. долара

Снимка The Giving Pledge

77-годишната Долби е най-големият акционер в Dolby Laboratories, производител на системи за съраунд звук и технологии за намаляване на шума. Тя притежава около 38% от компанията, която покойният й съпруг основава през 1965 година.

1. Лорийн Пауъл-Джобс – 18,5 млрд. долара

Снимка Wikipedia

55-годишната Джобс има значителни дялове в Apple и Disney, които е наследила от покойния си съпруг, съучредителят на Apple Стив Джобс. В началото на 2000 г. тя основава фирма за социално въздействие, наречена Emerson Collective, която вече притежава мажоритарен дял в The Atlantic. Тя е 57-ят най-богат човек в света, според класацията на Forbes.