Много е лесно да се създаде паника в България, когато стане дума за стабилността на валутния борд. Веднага излезе на дневен ред темата „Дали да превалутирам спестяванията си“.

Не можем да се учудваме на паниката. Хиперинфлацията от 1996 г. няма как да бъде забравена. А промяна на фиксирания курс преди приемането на еврото би се превърнало в загуби за всеки, който има пари в лева или кредит в евро. На практика - за всеки в България.

Подобен ход би бил политическо самоубийство за управляващите и едновременно шок за банковата система и икономиката. Но като имаме предвид спомените за хиперинфлацията от 90-те и недоверието към институциите, добре е че валутният курс вече е записан като ангажимент в закон.

Иначе една промяна би означавала също еврозоната да спасява още една страна в подобна ситуация като Гърция от 2012 г., макар и с по-малки мащаби. Освен това девалвацията на лева няма да реши проблемите с производителността на българската икономика, нито ще я направи значително по-конкурентна на международните пазари. Дори напротив - достатъчно е да се създадат предпоставки за висока инфлация и не само, че хората ще почувстват повишението по портфейла си, но и България вече няма да отговаря на критериите за приемане на еврото.

Koи са 3-те финансови капана, в които попадат по заможните хора у нас

Другите като нас девалвираха ли спестяванията си?

България няма да е първата страна от Източна Европа, която ще премине през процеса на присъединяване към еврозоната. Естония и Литва, които бяха в същата ситуация като нас, нямаха страхове и паники. В началото на 2011 г. Естония прие еврото и замени кроната на курс, който е фиксиран към германската марка още през 1992 г. Той е преизчислен при смяната на марката с евро и както стана в България, никой не усети разликата. Литовският литас също е фиксиран към еврото, преди страната да влезе в чакалнята на еврозоната. Курсът не е променен до влизането й през 2015 г.

Какво ще се случи със спестяванията ми, ако ги превалутирам в евро?

istock
istock

Свикнали сме еврото и лева да имат фиксиран курс. От друга страна, между лихвените нива по депозити в двете валути вече няма разлика - еднакво близо са до нулата. Едва ли ще има отрицателни лихви за малките депозити от няколко хиляди евро, но големите банкови сметки в еврозоната вече са на минус.

Не се знае все още какви експерименти ще направи Европейската централна банка с отрицателни лихви при една икономическа криза. Но прехвърлянето на спестявания от лева в евро е абсолютно безсмислено и води до валутни разходи. Защото покупката на евро ще излезе по-скъпо, отколкото когато се продаде.

Да превалутирам ли в долари?

Каква е истината за финансовата свобода

Щатската валута е вторият вариант, за който всеки българин би попитал – отново по спомен от 90-те като любима валута. Но да се „избяга“ в долари, вече носи валутен риск, защото няма фиксиран курс. В момента, в който парите не са във валута, в която се разплащате всеки ден, вече трябва да мислите за риска от нейната стойност и кое я определя.

Само преди две години доларът струваше 1.56 лв. спрямо 1.77 лв. днес. Това изглежда добре на този, който е превалутирал в долари преди 2 години. Но всеки купувач на долари трябва да си зададе въпроса дали е подготвен за подобен курс след две години. Още повече, че „по-високите“ лихви в САЩ не се виждат в българската банкова система. Те няма да носят повече доход на банкови вложения, за да компенсират риска. Доларът има потенциал да расте през следващите една-две години, но в ограничени мащаби.

istock
istock

Само че ако някой иска да се възползва от това, трябва да го прави като професионално инвестиране – или чрез доларови активи като акциите на американските компании. Книжата на Amazon, Apple, Microsoft, Google, Tesla реализираха огромни печалби за последната година, докато валутния курс беше изненадващо стабилен. Но дали това ще стане през тази и следващите години, няма гаранция.

12 конкретни инвестиции устойчиви на рецесия

Да прехвърля спестявания в швейцарски франкове?

Третата възможност за превалутиране, която идва наум при паника, е швейцарският франк. Въпреки проблемите с кредитите в швейцарски франкове преди години. Валутата на Швейцария е популярна като сигурна инвестиция. Малцина у нас обаче знаят, че страната е под наблюдение от финансовото министерство на САЩ за валутни манипулации. Централната банка поддържа стабилен курса на франка, но валутата рязко поскъпна на няколко пъти през последното десетилетие. Така всеки, който е взел кредит преди повече от десет години в швейцарски франкове заради ниската лихва, се оказа в много неизгодна позиция.

Днес депозитите във франкове в българските банки не носят лихви, но поне не са отрицателни като в чужбина. Дори големите пари в швейцарските банки са на минус. Да се купят франкове, за да се разчита на поскъпването им през следващите години, може и да се окаже добра инвестиция, но само ако става въпрос за определена сума, която ще се подложи на риск.

А не за превалутиране на спестявания. За да поскъпне швейцарският франк, трябва да се засили натиска от страна на САЩ да спре подценяването му или пък глобалната икономика да влезе в криза. В същото време, не знаем дали централната банка на Швейцария няма да работи за обезценяване на франка и това да доведе до сериозни загуби.

Всеки експерт би посочил простото правило за спестяванията: Дръжте парите си във валутата, в която се разплащате. Ако искате да инвестирате определена сума, за да спечелите, то тогава има много различни варианти. Но те не трябва да се ползват за спестените пари за „черни дни“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg