Всеки от нас е чувал поне веднъж в живота си реплики от рода на: „Искам да съм финансово свободен“, „Не ми се работи цял живот за някой“, „Ще лежа по цял ден когато забогатея“.

Mалко хора се замислят обаче какво точно означава „финансова свобода“, как да я постигнем, какво ще ни донесе тя и дали тя е за нас, констатира в свой материал финансистът от Smartmoney.bg Стойне Василев.

Финансова свобода ≠ почивка

Много хора са толкова изморени от ежедневното ходене на работа, децата, роднините, плащането на сметки и останалите задачи, че свързват финансовата свобода с една безкрайна почивка. Всъщност, това зависи от конкретния човек, счита Василев.

Свръхбогатите са набъбнали с 40% за последните 5 години

Има хора, на които целият им живот е една голяма ваканция. Като се започне от училище (където не си дават много зор да учат), премине се през университета (в който не знаят какво точно учат и завършват с помощта на дребни подкупи, осигурени от мама и тате) и се стигне до работата, на която скатават по 8 часа на ден и дежурната им реплика е „Това не ми влиза в задълженията“, а вечер се прибират уморени вкъщи и сядат пред телевизора. Да, тези хора, щяха да лежат по цял ден, ако не се налагаше да ходят на работа.

istock
istock

Според експерта, лентайството не е за всеки и рано или късно всеки трябва да си плати цената, ако е водил доста освободен от отговорности живот.

Защо го искаш? Какво ще ти донесе това?

Дали отговорът ще е с лека доза негативизъм и отрицание като „Не искам повече да работя за моя шеф“ или „Не искам цял живот да бачкам за някой друг“?

Или ще е бързо лекарство за сегашните ти проблеми като „За да изплатя кредита си“, „За да си почина малко“ или „За да отделям повече време на семейството си“.

Ако все пак сме от втората група, експертът задава въпроса:

Кой изпревари Бил Гейтс по богатство в света

Защо не го направиш СЕГА?

Тук вече повечето хора тотално се „събуждат“. Ако преди това са отговаряли машинално, водили са си вътрешен диалог и са „отмятали“ дали са свършили всичките си задачи, този въпрос ги кара да отворят широко очите и съзнанието си, за да помислят сериозно над него.

„Ами, да. Всъщност, мога да изплатя кредита си сравнително бързо, ако поискам“.

„Да, имам нужда от почивка и ще си взема 2 седмици отпуск през следващия месец“.

„Да, може. Няма да ходя на онзи тиймбилдинг и ще заведа децата на лунапарк“.

istock
istock

Според Василев е лесно и не е нужно да имаме милиони лева в банката, да сме финансово свободни или да имаме много време, за да решим 99% от проблемите си. Той счита, че просто трябва да си поставиш цел, план за реализирането й и съответно да започнеш да действаш по него.

Появиха се 194 нови милиардери

Разбира се, има и хора с по-големи очаквания от финансовата свобода. Част от тях искат да създадат голяма благотворителна организация, да стартират мащабен бизнес, да обикалят света, да си купят остров, да станат известни художници или нещо друго.

На тази група от хора, експертът задава следните въпроси:

Сега помагаш ли на хора в нужда?

Може ли да стартираш бизнес в свободното си време?

Може ли да си вземеш 1 месец отпуск и да обиколиш няколко близки страни?

Проучвал ли си колко струват островите? Знаеш ли, че има острови, които са по-евтини от двустаен апартамент в София?

Правил ли си изложба с твои картини? Продал ли си досега някоя от тях?

Супербогатите обедняха през миналата година

Не е толкова трудно, според него. Необходима е първата крачка, след това втора и така нататък. Защо трябва да чакаш нещо да се случи (да станеш финансово свободен или да спечелиш от лотарията), за да правиш това, което искаш, пита експертът.

Дали повечето мечти не са свързани основно с време и усилия, а не с пари?

Последната група са от типа „Не съм мислил, когато съм финансово свободен ще реша какво да правя“ или „Парите дават свобода, а аз искам да съм свободен“.

istock
istock

Финансова свобода = възможности

Когато човек, който е постигнал финансова свобода за известен период от време, за него тя е чувство, а не пари.

Може да си свободен и с 1,000 лева заплата, а може да си „затворник“ с 10,000,000 лева в банката, пояснява експертът, като дава за пример повечето хора на изкуството, които може да имат 5 лева в джоба си, но те са свободни и никой не може да ги ограничава.

Богатите стават по-бедни

Финансовата свобода дава възможности, констатира Василев. Ако искаш да направиш нещо, просто го правиш и не се съобразяваш с много външни фактори. Ако ти се дава шанс за нещо в сряда, правиш го тогава, а не казваш „Аз тогава съм на работа“ или „Шефът няма да ме пусне“. Ако добрата инвестиция струва 10,000 лева, правя я, а не си казвам „Ще имам ли пари за вноската по кредита следващия месец?“.

Ако си сравнително пестелив човек и не хвърляш парите си на вятъра, а искаш да получиш стойност срещу тях, няма значение кое колко струва, споделя след анализиране на собствения си опит Стойне Василев от Smartmoney.bg.

Това е обединяваща черта, която имат и повечето богати и успешни хора (изключвам новобогаташите и тези с бързите пари и бързия живот) – те ценят парите си и не ги пилеят. Те гледат на средствата, които са спечелили, като на по-голяма възможност за бизнес, нови проекти и т.н.

istock
istock

Финансова свобода ≠ богатство и лукс

Да не забравяме и тези, които свързват финансовата свобода с това да живеят ултра луксозно и да пилеят пари за развлечение. Това са предимно хора, които са били ограничавани в детството си или в миналото си и искат да запълнят тази празнина с вещи, смята експертът на Smartmoney.bg

Има милионери по света, за които ако ги срещнеш на улицата, дори няма да разбереш, че са такива, защото се държат приятелски и по нищо не личи, че са в топ 0.1% по богатство в света.

Бум на милионерите в България

Финансовата свобода е именно тази, която ти позволява да не мислиш за пари, а да се фокусираш върху това, което обичаш да правиш. Дали ще ти стигат 1,000 лева на месец, 5,000 лева или 100,000 лева, зависи от теб, продължава в разсъжденията си Василев.

Най-лесно се харчат пари, но въпросът е какво ти носи това. Странно е, че в книгите и статиите за най-богатите хора на света, нито един от тях не говори за коли, имения, яхти и самолети, а за човешки взаимоотношения, стойност за останалите, благотворителност, близост и отдаване. Сигурно парите са им размътили мозъците, шегува се експертът.

istock
istock

Време > пари

Времето е пари, но и парите са време. Всеки път, когато похарчим пари за нещо, то нашето свободно време намалява. Неразбираемо е защо има хора, които пилеят времето си за неща, които не им носят енергия и едва ли не са задължени да ги правят.

Ние сме свободни хора и всеки от нас има избор какво да прави с живота си. Купуваш си кола за 40,000 лева (може и на лизинг) и след това трябва да работиш няколко години, за да я изплатиш. Или апартамент за 200,000 лева и ще трябва докато навършиш 65 години да мислиш първо за банката, после за работодателя си (за да не те уволни) и накрая за себе си.

Спестяване или как да станете по-богати в три стъпки

Ако си в тази ситуация, не се чуди, защо нямаш свободно време и работата ти заема (почти) цялото ежедневие. Ти си изтъргувал твоето време за вещи.

Да си финансово свободен е избор, а не задължение. За да работи за теб, е добре да е твоят личен избор, а не на хората, около теб или на facebook приятелите ти. Когато вземеш това решение, действай и не се съобразявай с останалите, съветва експертът. 

Целта е да разбереш какво точно искаш, защо го искаш и какво ще ти донесе това, счита за най-важно Василев, като така шансът да си кажеш един ден „Не си струваше“ ще е минимален.

Ще си имал щастливи дни, изпълнени с желание да постигнеш нещо, което е много по-голямо от теб. Това е най-голямата награда за твоя труд и отдаденост. Всичко останало е хорска суета и лесен живот.

Парите са само средство, което може да ти помогне да стигнеш по-бързо там, за където си тръгнал, ако естествено знаеш накъде отиваш.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg