След като една двойка сключи брак, възниква чувството за финансова отчетност и отговорност към партньора.

По-трудно се оправдават импулсивните покупки, скъпите уикенди с приятели или часовете на блаженство в СПА-то на стойност 100 лева, когато разходите ви засягат друг човек.

Независимо дали сте семейство с общи или едностранни доходи, имате деца или не - вие сте на една и съща страница по отношение на семейния бюджет с вашия съпруг/а и с начина, по който харчите пари.

Увеличаване на издръжка – кога и как?

Опитайте да зададете бюджет, който да е реалистичен и да работи и за двама ви.

Не забравяйте да включите позиции в бюджета, като спестяване за пенсиониране, изплащане на всеки дълг, както и ежедневни разходи за живот и дори допълнителни пари за харчене.

istock
istock

Очертайте ясни финансови цели и ги маркирайте (може би на хладилника си или в споделен документ). След това измислете план.

Може би спестявате да си купите дом, заделяте пари, за да изплатите дълга или искате да отидете на екстравагантно пътуване.

Независимо от целта, наличието на едни и същи финансови приоритети ще предотврати объркване и дори може да попречи на единия партньор да преразходи и по невнимание да саботира споделената цел.

Образовайте се по законосъобразността

Съпружеска имуществена общност (СИО) – всичко, което трябва да знам


Много неща се променят, когато се ожените, и това включва законностите на вашето имущество, финансовото състояние и всички активи или зависими лица, които имате.

Макар да се занимавате с правни въпроси като животозастраховане, завещания и пенсиониране да изглежда скучно, това до голяма степен допринася за преминаването от единомислие към споделеност с партньора.

Убедете се, че и двамата имате полици за животозастраховане, особено ако имате голям размер на неизплатен дълг като ипотека или дългосрочни очаквани разходи за отглеждане на деца. Бъдете сигурни, че бенефициентите по вашите полици за животозастраховане са правилни и че и двамата имате актуализирано завещание. И двамата трябва да знаете всички налични сметки, в кои банки, и цялата информация за баланса и достъпа до тях.

istock
istock


Седнете и говорете за целите си за пенсиониране и ако сте на път да стигнете дотам. Може дори да помислите за среща с финансов съветник, който да ви помогне да поставите ясни цели и да измислите план за това.

Къде са жените-милиардери


Веднъж месечно може да обсъждате със съпруга / съпругата си бюджета си, как се справяте с финансовите си цели и всякакви други нерешени проблеми.

Компромисът е ключов

Вие и съпругът / съпругата ви ще имате различни гледни точки как да харчите и спестявате пари. Опитайте се да имате предвид, че и двамата сте били отгледани в различни домакинства, които вероятно са имали различни навици на харчене и отношение към парите.

istock
istock


Как бракът променя oтношението към парите?

Промяната на мисленето в брака, по отношение на вашите пари, е свързана с намирането на златната среда, която да ви удовлетворява.

Например, ако харчите повече от партньора си, може да се почувствате лишени, без допълнителните пари за харчене, с които сте свикнали, а вече не са заложени в бюджета.

istock
istock


От друга страна, пестеливият партньор може да откаже да купува брандирани продукти и да пазарува само в магазини за насипни стоки, за да спести пари.

Ключът е да откриете финансовите зависимости на партньора си, които не се ограничават и подлагат под въпрос, и да се съобразявате с тях, при условие че не пречат на вашия бюджет.

Винаги няма да е 50/50

Точно както в брака ви, никога нищо няма да се раздели точно 50/50. Определено ще има колебания в приходите, поради неща като загуба на работа, смяна на кариера, раждане на деца или просто разлики в заплащането, въз основа на избранита от вас професионална реализация.

Единият партньор може да реши да се преквалифицира, за да увеличи възнаграждението си в бъдеще, оставяйки другия да продължи да издържа и подкрепя семейството.

Наследство върху имот при брак без общи деца

Едновременно с това можете да решите да напуснете работата си на пълен работен ден, за да подкрепите семейството си или да предприемете предприемаческо начинание.

istock
istock


Промяната на мисленето по отношение на вашите пари като част от общия бюджет, означава да осъзнаете, че нещата няма да са винаги равнопоставени. Не се състезавайте, а работете заедно, за да постигнете финансовите си цели.

Не забравяйте, че сте в един и същи екип

В края на деня е абсолютно важно да запомните, че сте в един и същи екип. Да сте женени е повече от просто емоционално партньорство; то е също и финансово партньорство.

Независимо дали виждате нещата по един и същи начин, когато става въпрос за брака ви и финансите, вие сте екип и това ще ви помогне в дългосрочен план да се държите един за друг - особено когато става въпрос за вашите финанси.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg