Получаването на заплащане за това, което заслужавате е важна част от всяка работа, но договарянето на повишение може да бъде както стресиращо, така и неудобно, съобщава CNN Business.

Ако смятате, че трябва да бъдете по-добре компенсирани, от вас зависи да намерите убедителен аргумент за това.

Подгответе се предварително за разговора с нужния за целта набор от акценти, които да не пропуснете да представите пред своя мениджър, за да подобрите шансовете си.

Помислете за „правилното“ време

Преди да започнете разговор за повишаване, първо се огледайте и се замислете какво се случва на работното ви място.

С колко вдигат заплатите в частния сектор догодина

Когато дадена компания има финансови затруднения или е в разгара на голям преход, вероятно не е подходящият момент да поискате повишение. Ако шефът ви се занимава с неща като съкращения, преструктуриране или външен контрол над фирмените скандали, би следвало да изчакате, докато нещата се успокоят малко.

Напишете си домашното

istock
istock

Дали ще получите повишение или не, ще се определя от няколко различни фактора. Някои ще бъдат извън контрола ви, но извършването на вашето обследване ще подобри шансовете ви.

Преди да влезете в разговор за повишение, трябва да държите пръст върху "пулса на пазарната си стойност".

Колко български фирми дават 13-а заплата

Разберете как текущото ви заплащане се сравнява с пазарната ви стойност, как се представяте по отношение на вашите колеги и каква е философията за обезщетение на вашата компания.

Кариерните сайтове са добра отправна точка за данните за заплатите на позиции, подобни на вашата.

istock
istock

Преглед на автобиографията ви и разглеждане на описанието на длъжността, за която сте били наети, също може да ви даде отправна точка и довод за за работата ви и кариерното развитие.

Вашите отговорности може да са се увеличили от деня, когато сте били наети, или може да сте преминали обучения или да сте придобили други умения.

Колко повече получава шефът от служителите

Ако сте придобили умения и квалификации, които имат значение за вашата позиция, как ги оценяват от вашата компания? Това са вид плюсове и аргументи в полза на получаването на повишение.

Разберете перспективата на шефа си

След като се въоръжите с цялата информация, от която се нуждаете, може да се настроите. Но сега е моментът и да разгледате постиженията си от гледна точка на вашия мениджър.

Какви причини може да изтъкне шефът ви, за да каже „не“ на увеличение на заплатата? И как да подходите към тях?

Как се плаща за работа на повикване

Разбирането на това откъде идва настройката на другият човек и какви биха могли да бъдат резервите му ще ви помогнат да ги оборите. Един от начините за това е да помислите за топ петте причини на вашия мениджър да каже „не“.

Ако смятате, че тези причини са наистина добри за отказ, вероятно няма да получите повишение на възнаграждението си, но когато сте подготвени и сте предвидили това, може и да се справите.

Дръжте се професионално

istock
istock

Вашият аргумент винаги трябва да бъде рационален, така че не бъдете твърде лични.

Колко повече взимат мъжете у нас от жените

Влизането в разсъжденията за преговори, че трябва да плащате университета на децата или че сте разбрали, че колегата ви печели повече от вас, не е добра идея.

Тези неща може да са причината да искате повишение, но те не са обвързани с работата ви.

Може да ви спечели жалко повишаване, но вероятно няма да увеличите максимално това, което можете да спечелите. Това, което трябва да направите, е да кажете на шефа си за начините, чрез които сте допринесли за просперитета на компанията.

Мислете дългосрочно

Преговарянето на заплатата не винаги върви по план и трябва да сте готови да се справите с резултат, който не е това, което сте искали. Но получаването на „не“ не трябва да е поражение и ако се справите с него по правилния начин, може да се постави основата за бъдещ рейз.

Удължават ли ни работното време без заплащане?

istock
istock

Може да сте разочаровани от лошите новини, но винаги приключвайте разговора с положителна нотка.

Укрепването на идеята, че сте развълнувани от продължаване на услугите си за компанията и разширяване на приноса, който правите, може да запази вратата отворена за бъдещ диалог.

„Трябва да подходите стратегически относно това как провеждате тази дискусия. Не може да бъдете твърде взискателни или твърде настоятелни. Трябва да бъдете професионални, търпеливи и градивни“, казва Алекс Tуерски, съосновател на Resume Deli, фирма за кариерни услуги.

Това би могло да бъде и възможност да попитате за обратна връзка и да помислите какви умения можете да подобрите, за да увеличите шансовете си за повишение на заплащането.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg