Всеизвестно е, че банките много често примамват своите клиенти с гръмки обещания за много добри условия по ипотечни заеми.

Изключително атрактивни лихви, без такси за кандидатстване, отпускане, управление или ангажимент са част от гръмките обещания, заявяват от Асоциацията за защита на потребителите.

Важно е да четете договорите си отвъд рекламните текстове, за да знаете с какво се съгласявате, препоръчват от АЗП.

Все по-често се наблюдава следната ситуация:

Плащаме по-малко, но задлъжняваме повече

1. Уговорено е, че за усвоения кредит, кредитополучателят заплаща на банката годишна лихва в размер на Базовия лихвен процент на „Банката”, валиден за съответния период на начисляване на лихвата, намален с 0.3 пункта. Действащият Базов лихвен процент на банката не подлежи на договаряне и промените в него стават незабавно задължителни за страните.

istock
istock

2. Банката уведомява кредитополучателя за новия размер на БЛП и датата, от която той е в сила, чрез обявяването им на видно място в банковите салони, като договорените в договора надбавки не се променят.

Как да защитим парите си по време на финансова криза

3. Промените в БЛП за жилищни кредити, извършени от банката, изменящи размера на погасителните вноски, стават автоматично, в съответствие с промяната на лихвата, за което кредитополучателя с подписването на настоящия договор, дава своето неотменяемо и безусловно съгласие.

istock
istock

Уговарянето на едностранна промяна на възнаградителната лихва от банката, без да са установени обективни критерии е неравноправна практика, за която може да потърсите правата си, предупреждават експертите на асоциацията.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg