Какви мерки трябва да вземем относно личните си финанси, когато сме на прага на нова финансова криза?

Индикациите за предстоящи състресения в икономическия свят, все повече безпокоят и всяват страх сред потребителите на финансови услуги. Много от нас са взели кредит за жилище, покупка на автомобил или за текущ ремонт.

Без значение от причината, страхът от невъзможност за връщане на този дълг, при евентуално съкращение на работа или друг паричен дисбаланс, кара все повече българи да се замислят какво е необходимо да направят, за да не се окажат притиснати от своите разходи.

За целта нашият гост-автор Стойне Василев, финансов консултант от Smartmoney.bg, споделя своя личен опит и дава 3 основни съвета, ако приемем че сме във финансова криза хипотетично.

istock
istock

Какво следва ако останеш без работа заради Брекзит без сделка

Eто какво предлага експертът:

#1: Aз бих максимизирал моите спестявания, т.е. да увелича процента от моите доходи, които спестявам. Това се прави, защото когато имаме пари в брой независимо дали има спад или някаква финансова криза това е един от най-важните ни активи. Ако останем без доходи или те намалеят ще можем да преодолеем този период без особени сътресения.

Богданов: Има риск от нова финансова криза

#2: Добре е да сложим в ред инвестициите ни, т. е. да разгледаме каква доходност са ни донесли те миналата година и през последните няколко години.

istock
istock

След това трябва да се запитаме как може да променим нашия инвестиционен портфейл, защото последните близо 10 години на растящ пазар агресивната стратегия беше много печеливша, много хора постигнаха висока доходност, но сега е време да направим равносметка какво сме получили и как да променим тази стратегия.

Нашата цел трябва да е да направим стратегията ни малко по-консервативна. Трябва да инвестираме в активи като облигации или злато, които са по - стабилни по време на криза.

istock
istock

Очертава се криза на предлагането

#3:
 Лихвите в един такъв период ще вървят нагоре както и лихвите по кредитите. Ако имаме заем банков или друг вид е добре да помислим дали можем да погасим част от него. Това се прави с цел предотвратяване на увеличаване на месечните ни вноски към банките.

istock
istock

Независимо от кой съвет ще се възползвате и дали изобщо са ви от полза, важно е да не пропускате възможността и правилнотo време, което ви е предоставено сега, за да не съжалявате в някой бъдещ момент, че не сте успели да предвидите ситуацията. 


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg