Спестяването е частта от дохода, която не се изразходва за текущи разходи. С други думи, това са парите, заделени за бъдеща употреба и не изразходвани веднага. Освен това спестяванията могат да се инвестират и в резултат на това да получавате печалба от парите, които сте заделили. Следвайки няколко лесни правила, ще се научите да спестявате все по-успешно.

1. Направете си бюджет

Бюджетът е в основата на всеки спестовен план. Бюджетирането ви помага да приоритизирате разходите си и да намерите баланс между разходите и спестяванията през цялата година.

Като проверявате извлеченията по кредитните си карти, сметките, банковите извлечения и разписки, можете да следите всичките си редовни разходи, като например наем или жилищен заем, транспорт, застраховки и режийни разходи.

Как да организирам финансите си по време на криза

След това приспадате тези разходи от доходите си – вашата работа, пенсия, държавни помощи, плащания за издръжка на деца, инвестиции и т.н. Ако харчите повече, отколкото печелите, запитайте се какво бихте могли да ограничите или намалите.

Когато определяте своите парични приоритети, помислете кои елементи са ви необходими за основните ви разходи за живот и кои са допълнителни екстри или неща, без които може би бихте могли, ако трябва да спестите малко пари.

istock
istock

Препоръчително е да актуализирате бюджета си поне веднъж годишно. Или по-често, ако обстоятелствата се променят значително (например получаване или загуба на работа, раждане на бебе и т.н.).

2. Следете разходите

Може да се подведете по убеждението, че големите разходи ви вкарват в дълг, когато често малките неща в крайна сметка ви струват повече. Ето защо е важно да следите ежедневните си разходи, за да не водите стандарт на живот извън възможностите си.

Децата и финансите – на какво да ги научим

Банковото извлечение ще ви покаже колко пари влизат в банковата ви сметка и колко излизат. След това можете да го сравните с бюджета си, за да видите дали се придържате към него или не. Така ще имате възможност да идентифицирате области, където можете да спестявате.

Не подценявайте важността на тази стъпка, колкото и досадна да ви се струва. Дори само мисълта за проследяване на разходите може да предотврати импулсивните покупки.

2. Изплатете кредитната си карта

Прибързаното използване на кредитна карта може да подкопае дори и най-скромните цели за спестяване. Плащането на кредитната ви карта в пълен размер и навреме е най-добрият начин да избегнете такси за лихви и за забавено плащане.

istock
istock

За да не пропускате плащанията си, настройте плащане с директен дебит. И трябва да платите повече от необходимия минимум, в противен случай ще дължите много повече лихви. Ако използвате кредитната си карта по-често, можете да спестите пари, но само, ако изплащате баланса си навреме и изцяло всеки месец.

В случай че не сте на „ти“ с кредитните карти, по-добре просто теглете необходимите пари за месеца и ги рaзпределете по седмици, а остатъка прехвърляйте в спестовната си сметка. Ако не сте достатъчно дисциплинирани, можете да теглите и всяка седмица, но така вероятно ще имате повече такси за теглене.

4. Открийте си спестовна сметка

Ограничавайки достъпа до парите ви, спестовните сметки могат да ви дадат по-висок лихвен процент от основната текуща сметка. Спестовните сметки са място, където можете да поставите част или целия си дискреционен доход – сумата, останала след плащане на лични нужди и данъци, както и всички неочаквани приходи (например възстановяване на данъци).

Какви са вариантите да държим парите си в банка освен депозит

Можете да се предпазите от изкушението да похарчите тези дискреционни пари, като настроите автоматични, планирани преводи от вашата трансакционна сметка към спестовната ви сметка.

istock
istock

Закръгляването на салдото по вашата основна сметка е начин да съберете допълнителни пари за вашата спестовна сметка. Добър трик е да закръглявате банковата си сметка всеки път, когато я проверявате, и да превеждате сумата към спестяванията си (или дълга си).

5. Съсредоточете се върху повтарящите се разходи

Въпреки че всяка дребна сума е от значение, вашите големи, повтарящи се разходи осигуряват най-благоприятната основа за увеличаване на спестяванията ви. Прегледайте банковите си извлечения и разгледайте всички неща, за които сте похарчили пари през последната година.

По този начин ще видите колко пари можете да спестите от тези разходи, например чрез рефинансиране на вашия жилищен заем, сравняване на застрахователни доставчици и други услуги.

Например намаляването на разходите ви за гориво изисква постоянна бдителност. Когато трябва да зареждате автомобила си, проверявайте кои бензиностанции предлагат най-ниските цени. Така можете да откриете и най-добрия ден от седмицата, в който да зареждате.

Къде инвестират българите спестяванията си

Дори и да сте доволни от мобилните и интернет доставчиците си, попитайте дали имат по-евтин план. Това е информация, която те обикновено не предоставят непоискано на съществуващите клиенти.

6. Контролирайте импулсите си

Кредитните карти, банкоматите и онлайн пазаруването улесняват харченето на пари повече от всичко. Особено за прищевки, от които нямаме истинска нужда. Степента, в която се поддаваме на изкушението, обикновено се свежда до нашата воля. А самоконтролът е като мускул, който трябва постоянно да тренираме, за да го поддържаме във форма.

istock
istock

По ирония на съдбата, силата на волята на по-неплатежоспособните купувачи е склонна да се изчерпва най-бързо. Много българи обикновено живеят над стандарта си, благодарение на заеми и кредити или в по-добрия случай изхарчват цялата си заплата без да успеят да спестят нито лев.

Ако видите нещо, което много искате, изчакайте поне един ден, преди да го купите. За по-големи покупки правилото е един месец. След това време, ако желанието ви не е преминало, можете да пристъпите към вече добре обмислената покупка. Друг начин е да пресметнете колко часа работа се равняват на покупната цена – така има вероятност да прецените, че артикулът не си заслужава.

Как да си направите личен бюджет

Също така преразгледайте всичките си абонаменти и членства и прекратете тези, които не използвате редовно. А за останалите отделете време и сравнете офертите, които конкуренцията предлага. Отпишете се и от всички ненужни имейли, които ви предлагат уж изгодни отстъпки.

7. Станете „безразборен потребител“

Ако сте лоялни към определена марка и многократно купувате точно определен продукт или услуга, внимавайте. Това може да ви направи по-малко чувствителни към ценовите промени от повечето потенциални клиенти. Не позволявайте на емоционалната връзка с марката да ви попречи да търсите по-добра сделка другаде.

Това не означава да се откажете от всичките си любими марки с доказано качество, но се замислете дали в някои случаи не плащате десетократно името без да получавате особена голяма добавена стойност.

Накратко, трябва да се превърнете в „свободен електрон“, защото лоялността не само може да не ви осигури по-добра сделка, но е почти сигурно, че в крайна сметка ще ви струва повече. Уверете се, че нямате сляпа лоялност към дадена марка и сте готови да превключите, когато конкурент предлага по-добра стойност.

istock
istock

8. Планирайте менюто си

Планирането на храненето е един от най-лесните начини да спестите пари. Това се отнася и за напитките. Ако знаете какво ще консумирате през седмицата и сте пазарували по съответния списък, няма да има нужда от случайни разходки до супермаркета. Допълнителните посещения водят до по-големи харчове и дори загуба на вече закупена храна.

Колко пари държим на влог

Ще бъде още по-лесно за вас да останете в рамките на бюджета, като купувате всичките си основни хранителни стоки в магазини, които предлагат по-ниски цени. Ако откриете дълготрайни продукти (от които наистина се нуждаете) на промоция, винаги се възползвайте като закупите повече бройки. Пазарувайте разумно без да правите компромис с качеството.

Използвайте храната, която вече имате във вашия шкаф, килер и фризер, за да спестите пари. Ако прекалено дълго време складирате продукти, забравяйки за тях, накрая те се развалят и вие губите пари. Затова ежемесечно проверявайте „скритите запаси“ и ги използвайте своевременно. И, ако сте редовни посетители на ресторанти, започнете да готвите повече вкъщи.

istock
istock

9. Избягвайте манталитета на бедността

Много хора смятат пестеливостта – използването на пари и други ресурси внимателно и неразточително – за добродетел. Въпреки че пестеливостта е очевиден начин за спестяване, трябва да се пазим от това да станем твърде „стиснати“. Вероятно сте чували поговорката, че понякога евтиното излиза по-скъпо.

В крайна сметка единственият начин да постигнете осезаем финансов напредък е да се съсредоточите върху печеленето, спестяването и инвестирането. Фокусирането върху спестяването от хранителни стоки, вода и електроенергия може да ви изложи на риск от манталитет на бедността.

Как и къде да инвестираме спестяванията си в криза

Ако умът ви е постоянно зает с всички неща, които нямате и не можете да си позволите, може да станете склонни към самоограничаващи се убеждения и да вземате решения въз основа на страх от загуба или провал. На свой ред хората с манталитет на просперитет основават решенията си на това какви са възможните ползи.

10. Поставете си цели за спестяване

Един от най-добрите начини да спестите пари е да си поставите конкретна цел. Започнете, мислейки за какво може да искате да спестите – може би да направите сватба, да отидете на мечтана почивка или да си осигурите допълнителни доходи на спокойни старини. След това пресметнете колко пари ще ви трябват и колко време може да ви отнеме да ги спестите.

istock
istock

Разделете целите на краткосрочни (1-3 години) и дългосрочни (4+ години). Примери за краткосрочни цели са спешен фонд (3-9 месеца на разходите за живот, за всеки случай), ваканция, авансово плащане за кола. Дългосрочни цели са авансово плащане за жилище или проект за реконструкция, образованието на детето, пенсиониране.

Ако спестявате за пенсиониране или образование на детето си, помислете за откриването на инвестиционна сметка. Някои банки предлагат инвестиционни сметки/депозити с нулев риск за вашите пари. Ако пък не се притеснявате от риска, заложете на по-смели инвестиции, които ще ви донесат по-голяма печалба, когато пазарът расте.

Започнете като си поставите малка, постижима краткосрочна цел за нещо, за което нямате достатъчно пари под ръка, като например нов смартфон или празнични подаръци. Залагането на по-малки цели и насладата от тяхното успешно постигане може да ви даде необходимия психологически тласък, който да направи спестяването приятно и да го превърне в навик.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg