Грижата за личните финанси е фундаментална, ако искаме да водим щастлив и балансиран живот. Това означава, че тази грижа трябва да стартира от момента, в който започваме да боравим с лични средства, да печелим пари и да ги разпределяме спрямо желанията и нуждите си. По този начин се научаваме да владеем финансите си в непредвидими обстоятелства.

Нека разгледаме какви са възможните варианти за действие в случаите, в които изпадаме в ситуация на икономическа криза – лична финансова криза или криза на средата около нас. Ще преминем през стъпките, които можем да следваме, за да организираме успешно бюджета си.

1. Нагласата ни спрямо парите

Със сигурност на повечето от нас се е случвало някое от следните неща:

- Опитваме се да спестяваме от месечния си доход, но не успяваме, защото винаги „изниква нещо“ и отлагаме за следващия месец. 

- Живеем от заплата до заплата.

- Чувстваме „недостиг“ на пари, но когато увеличим месечния си доход, например чрез по-добре платена работа, продължаваме да имаме същото чувство и финансовото ни положение не се променя особено. 

istock
istock

За да преодолеем тези и други подобни препятствия към “оздравяването” на финансите ни, най-напред трябва да сме наясно какво означават парите за нас.

Къде инвестират българите спестяванията си 

Важно е да опитаме да анализираме как възприемаме парите и каква роля заемат те в живота ни. Това е от изключително значение, защото ако не познаваме собствената си нагласа няма как да я променяме и подобряваме. Ето някои насочващи въпроси, с които можем да опознаем себе си:

- Какво беше отношението към парите в моето семейството?;

- Какво е отношението ми към парите днес?

Преди да отговорим на въпросите, трябва много добре да помислим дали възприемаме парите като източник на тревога или самоцел, както и колко често мислим за тях. Някои хора се сещат, че имат финансов проблем чак когато са в пълна безизходица. Отговаряйки честно на тези въпроси, ние правим първата стъпка към обогатяването на финансовата ни култура и опознаването на нагласите ни към парите. 

istock
istock

2. Изграждане на личен бюджет

След като си изясним какво са парите за нас, можем да пристъпим към изграждане на личен бюджет. Той е концепция, която освен проследяване на приходи и разходи, включва вече споменатата нагласа към финансите и ни дава и по-широка перспектива. 

Децата и финансите – на какво да ги научим

Като за начало можем да започнем с обикновено проследяване на приходи и разходи. Основният стремеж, разбира се, е да не харчим повече отколкото печелим. Вече се предлагат различни видове приложения, които улесняват процеса по следене на харченето. Използването на съвсем елементарна таблица също може да донесе добри резултати. Важното е да бъдем постоянни във воденето на отчет и да изграждаме навици, които работят за нас. 

3. Поставяне на финансова цел

Друг инструмент, който е от помощ в организацията на финансите ни, е поставянето на финансова цел. Тя може да бъде краткосрочна – за следващите няколко месеца или година, а може да бъде и дългосрочна – за следващите пет, десет или повече години. Важно е целта да бъде максимално специфична, постижима за нас и да е обвързана с краен срок. 

Пример за финансови цели са погасяване на дълг (потребителски кредит, ипотека и др.), спестяване за покупка на предмет (кола, телефон и др.), спестяване за образование или пенсиониране, изграждане на навика да спестяваме, създаване на инвестиционно портфолио и др. 

istock
istock

Задаването на финансова цел помага за ангажираността и мотивацията. Освен това тя допълнително ни насърчава да обмисляме начина, по който харчим. В условията на криза е от изключителна важност да владеем средствата си, без да се поддаваме на импулсивни решения като ненужни бързи покупки. Макар че носят краткотрайно удовлетворение, те имат негативно дългосрочно влияние върху финансовата ни рутина. 

Къде изчезва заплатата ни

4. Повишаване на икономическото образование

Следващата стъпка, която е от основно значение за успешното управление на финансите ни, е постигането на едно добро ниво на финансова грамотност. Това включва основни знания от макроикономиката, познаване на процеси като инфлацията, основни функции и трендове на пазара, възможности за инвестиране. Във Finance Academy приемаме именно финансовото образование като мисия, чрез която да постигнем устойчиво подобряване на качеството на живот у нас. Целта е постигане на по-добри финансови решения и изграждането на подходящи навици. Така ефектът от настъпила криза върху ежедневието ни би могъл да се минимизира, без това да преобръща света ни и да ни кара да правим големи и неудобни промени. 

В Програмата по Инвестиции и лични финанси към Finance Academy ще откриете успешни стратегии за управлението на личните ви финанси, как успешно да спестявате и инвестирате.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg