Знаете ли къде отиват парите ви всеки месец? Създаването и спазването на бюджет е нещо, което много хора намират за много трудно или досадно.

Съставянето на бюджет и придържането към него е важно за стабилното финансово бъдеще и може да ви помогне да постигнете финансовите си цели.


Опитайте да използвате правилото 50/30/20, което гласи, че трябва да отделяте 50 процента от доходите си за нужди, като наем или ипотека, храна, транспортни разходи, минимални плащания по заеми и други неща, които са необходими за вашето здраве , безопасност и оцеляване.
 
След това насочете 30 процента към нуждите, като платена телевизия, нова чанта, кино и разходи за подобрения. Последните 20 процента спестявайте.
 
След като имате бюджетна рамка, използвайте следните идеи, за да ви помогне да извлечете максимума от бюджета си:
 
- Дефинирайте цели за бюджета си - като например да спестя за първа вноска за кола;

- Определете необходимите си разходи и ги надценете, така ще ви остане малък излишък;

- Включете цялото семейство, като помолите децата да помогнат;

- Проследявайте действителните си разходи всеки месец и вижте как се сравняват с бюджета, след което коригирайте разходите си, ако е необходимо;

- Позволете си да харчите пари всяка седмица;

- Планирайте ястията предварително и напишете списък за пазаруване, преди да отидете в магазина, за да избегнете импулсни покупки; 

- Позволявайте лакомства от време на време! Всеки има нужда от почивка и това помага да се избегне недоволството от бюджета ви.

istock
istock

Определете доходите си
 
За да започнете, ще трябва да съберете информацията, която да вложите в бюджета си, и да разберете, че месечният ви доход трябва да бъде сравнително лесна задача. Много хора получават плащания два пъти месечно – аванс и заплата. Ако получавате някакъв друг вид доход ежемесечно или по-рядко, вземете го предвид. Не забравяйте да отчитате само доходите си след данъци. Няма смисъл да включвате доходи в бюджета си, които ще бъдат удържани от правителството за покриване на данъци.

Не забравяйте да включите нередовните доходи, като бонуси например.

Как да си осигуря ранно пенсиониране, без да разчитам на държавната пенсионна система

Съберете разходите си
 

Съберете всичките си месечни сметки. Това включва всичко, което плащате ежемесечно, като ипотека или наем, кредитни карти, комунални услуги, кабелна, интернет и др. Ще трябва също да събирате сметки, които плащате по-рядко от всеки месец, като автомобилна. След като съберете всичките си разходи, вие сте готови за следващата стъпка.
 
Тъй като много от разходите ви могат да се колебаят всеки месец, като например сметки за кредитни карти или комунални услуги, можете да прегледате извлеченията по текущата си сметка за последните три до шест месеца, за да вземете средно и да изчислите разходите, които варират от месец на месец. Това включва и артикули като храна, развлечения и медицински сметки.

istock
istock

Създаване на вашия бюджет
 
Създайте секция "Месечен доход" във вашия документ или софтуер. След това създайте раздела „Месечни разходи“ на бюджета си под или до раздела за приходите. Създайте категория за всеки вид разходи, които имате всеки месец.
 
Не забравяйте да създадете и категория „Нередовни разходи“, точно както направихте за нередовните си месечни доходи. Извадете общите си разходи всеки месец от общите ви приходи всеки месец от вашата бюджетна таблица. Всичко останало може да бъде включено в спестявания или други категории. Ако имате отрицателно салдо в бюджета си, трябва да намалите разходите си (или да увеличите доходите си).

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg