Ранното пенсиониране е мечта на много хора. Всеки е чувал истории за хора, които са успели да натрупат богатство преди да станат на 50-60 години и дори преди да навършат 40 години и да се пенсионират по-рано. Тези истории обаче по-скоро ни звучат като извадени от филм, отколкото от заобикалящата ни реалност.

Под натиска на забързаното ежедневие, между разходите за дом, сметки, храна, деца и какво ли още не, повечето хора не могат да си представят, че ранното пенсиониране е възможно. Но с добър план, ранното пенсиониране, извън предвиденото в закона, не само е възможно, но и дори лесно постижимо.

За постигането на ранно пенсиониране, чрез спестяване и извън плащането на предвидените в закона пенсионни осигуровки, е необходимо да предприемете три много прости стъпки, съветва икономистът и лектор във Finance Academy Георги Вулджев.

Кого ощетява вдигането на възрастта за пенсиониране

На първо място трябва да решите да вземете финансовото си бъдеше в свои ръце.

Това означава да не разчитате на държавната пенсионна система за осигуряването на вашите старини. Това решение изглежда по-тежко, отколкото е в действителност. Реалността е, че настоящата ни пенсионна система не е устойчива в дългосрочен план. Вероятността хора, които са в ранните етапи на своите работни кариери да получат достойна пенсия от държавата не е особено висока. 

istock
istock

Затова, така или иначе е силно препоръчително всеки да спестява отделно, извън парите, които ежемесечно се изземват за пенсионни осигуровки.

Разбира се, трябва да сте наясно, че ранното пенсиониране означава по-ниска държавна пенсия. Но това не би трябвало да ви притеснява. Първо, тя така или иначе е ниска, и второ, ако си планирате спестяванията и правилно, ще натрупате достатъчно пари така че това да не е от значение.

Втората стъпка е да започнете да спестявяте! 

Това е и най-важната стъпка. Тя е лесна за осъщестяване при добро планиране на приходите и разходите. 

Как жените да получават по-висока пенсия

Мислете за личния си живот като бизнес. Защото както всеки бизнес, така и всеки човек има приходи и разходи. Добрите бизнеси са тези, които реализират печалба, т.е. чиито приходи са по-високи от разходите. А най-добрите инвестират печалбата си. Това са бизнесите, които осъщестяват най-бърз растеж и доминират в своя сектор.

istock
istock

Именно това трябва да прави и всеки един от нас – да реализира печалба, тоест спестявания, в личния си живот, които да инвестира с цел финансов растеж!

На първо място, това означава да направите всичко възможно, за да максимизирате своите приходи. Този аспект на личните финанси е строго индивидуален, според това какво е вашето образование и професионални квалификации. Имайте предвид, че те винаги могат да се подобрят! Стремете се да придобивате нови познания в сфери, които имат пряка приложимост към професионалния ви живот. На второ място идват разходите. 

НОИ преизчислява 300 000 пенсии служебно

Максимизирането на приходите само по себе си няма да доведе до нищо, ако не контролираме разходите си. Апетитът наистина идва с яденето и това важи с особена сила в сферата на личните финанси. Ако не планирате спестяванията си – те няма да дойдат от самосебе си дори да имате високи доходи. Затова, на първо място трябва да започнете да следите своите разходи, да приоритизирате най-важните и да спестявате от по-маловажните. 

Максимизирайки приходите и минимизирайки разходите, ще започнете да трупате спестявания. Простата сметка показва, че с адекватно ниво на спестявания ранното пенсиониране е напълно постижима цел. Като минимум всеки от нас трябва да спестява 10% от чистите си доходи, а за целите на ранното пенсиониране е силно препоръчително нивото да е 20% и дори повече, ако е възможно.

istock
istock

Спестявайки 20% от дохода ви и инвестирайки тези пари по такъв начин, че да носят по средно 8% възвръщаемост на година (което е напълно постижимо) до 20 години ще сте способни да генерирате пенсионен доход, който се равнява на 80% от професионалния ви доход, от който сте спестявали ви през годините. Това е много високо ниво на заместване на дохода, която нито една пенсионна система не може да ви гарантира. 

Все повече пенсионери получават пенсиите си по банков път

Посочената възвръщаемост не е някаква недостижима цел. Например, точно за последните 20 години средното ниво на възвръщаемост на борсовия индекс SP500 е около 10%. Тоест, ако през 1991 някой е започнал да инвестира 20% от дохода си, през тази година щеше да е постигнал целта – пенсиониране след 20 години спестявания. 

Разбира се, „ранното“ пенсиониране изисква ранно спестяване. В инвестирането най-ценният ресурс е времето и колкото повече време имате, толкова повече можете да постигнете като инвеститори. Затова е силно препоръчително спестяването за ранно пенсиониране да започне в началото на кариерата – някой на 50-годишна възраст не е в позиция тепърва да спестява и инвестира за ранно пенсиониране. Някой на 25 години или дори на 35 години, обаче, е. 

Ранното пенсиониране е напълно постижимо за всеки един човек, стига да вложи нужните усилия, и разбира се – да има необходимите знания. Това включва знания относно това как да управляваме личните си финанси и да спестяваме, както и как възможно най-разумно да инвестираме тези спестявания. 

Програмата по инвестиции и лични финанси към Finance Academy Bulgaria е насочена към хората да се научат да спестяват и инвестират ефективно, с цел постигането на дългосрочна финансова сигурност.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg