В днешния свят финансите заемат централно място като фактор за начина, по който живеем. Парите са обект на противоречие в съвременната култура, едновременно считани за нещо ценно и в същото време нечисто, асоциирани са с чувства както на срам и вина, така и на гордост, постижение и влияние. 

Житейският ни успех до голяма степен зависи от навиците, които имаме по отношение на парите си, а изграждането на тези навици започва още от ранно детство. Едно от най-силните влияния за това как възприемаме финансите си е нагласата, която сме възприели от нашето семейство. Но как да подходим с нашите деца, за да положим основите на полезни ценности около разбирането за финансите?

Вижте колко ще плащат за дете, неприето в ясла

Говорете с децата си за парите

Макар схващането, че децата не бива да бъдат въвлечени в сложността на ежедневието и евентуални проблеми, всъщност, е важно те да бъдат част от подобни разговори още от ранна възраст. Дори и да не разбират дадена ситуация в детайли, те със сигурност усещат настроението на родителите си. За да избегнем мистифицирането на парите като обект и да създадем правилно отношение трябва да споделяме с тях основните принципи на функциониране на парите. Такива са, например, откъде идват те, за какво ги използваме и с какво са важни за нас. 

istock
istock

Избягвайте негативни оценки 

В разговорите за финанси, дори и когато те се споменават случайно, избягвайте негативните оценки. Съобщения като „богатите със сигурност са забогатели нечестно“, „имаме приятели, само защото имаме пари“ и други подобни, остават трайно в детското съзнание и в последствие се проявяват със същата негативна нагласа спрямо парите в живота. Това от своя страна води до лоша финансова култура и възпрепятства следването на обикновени финансови правила за управление на личния ни бюджет. 

6 финансови заблуди на родителите за парите

Фокусирайте се върху бъдещето

Живеем в изобилие на стоки и услуги, което често води до неразумно харчене и липса на перспектива относно стойността на парите. От особено значение е да възпитаме принципа на отлагане на удоволствието и успеха у децата си, за да могат те да го прилагат и спрямо парите си в бъдеще. 

istock
istock

Изкушенията за нас самите също са големи, особено що се отнася до спестяване на средства срещу купуването на нещо, което силно искаме в момента – вечеря в скъп ресторант, последен модел смартфон или нов чифт обувки. Да можем да отложим тези мигновени, но краткотрайни удоволствия, в името на по-голяма цел в бъдещето – това е волеви процес, който  започва да се изгражда от ранна детска възраст. 

Ползите от това да можем да сме търпеливи и да мислим в перспектива, допринасят за всяка сфера на живота ни. Освен това, те имат изключително ясно изразено влияние върху управлението на парите ни. 

Според изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2020г ., в България едва 58% от интервюираните са финансово грамотни, което включва не само финансово знание, а също финансови поведение и нагласа. Според същото изследване само 39.4% се стремят към дългосрочни финансови цели. 

istock
istock

Изграждането на навици, чрез които да постигнем финансова стабилност е една нелека задача, която изисква целенасочени усилия и конкретни действия. Когато не откриваме необходимата основа, положена чрез ролята на финансите в семейството ни, предизвикателството е голямо, но и напълно постижимо. 

В обучението “Ефективно управление на лични и семейни финанси” на Finance Academy ще откриете успешни стратегии за управлението на личните ви финанси, как успешно да спестявате, а също и да инвестирате.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg