Мечтаете ли вече за дългоочакваната ваканция следващото лято? Тогава е добре да започнете да спестявате за нея още сега. Планирането на лятната почивка изисква много време, подготовка… и пари.

По-лесно е да спестявате по-малки суми последователно във времето, освен това вероятно ще можете да се възползвате от отстъпки за ранни резервации, свързани с пътуването.

Хората споделят, че най-честата причина да не ходят на почивка е, че не могат да си я позволят. Но като заделите пари и организирате пътуването си отсега, вашата мечтана лятна ваканция ще се превърне в реалност с помощта на няколко лесни стъпки.

1. Направете бюджет

Ако все още нямате изготвен бюджет, това е първото нещо, от което да започнете. В противен случай ще бъде много трудно да следвате последователен план за спестяване.

Намаляването на разходите и действителното печелене на пари от други източници са възможни варианти. Например, продажбата на непотребни вещи или ограниченото харченето са добри начини да улесните спестяването за следващата лятна ваканция.

Прегледайте повтарящи се месечни разходи и може да откриете неща, които няма да ви липсват, освобождавайки пари, които да насочите към ваканционната спестовна касичка. Друг начин да спестите е като пожертвате някоя вечеря на ресторант и вместо това заделите тези пари за вечеря в ресторант, докато сте на почивка.

istock
istock

Бюджетът може да функционира и като напомняне за вашите приоритети и цели. Докато изграждате ваканционен фонд, обмислете да отложите други големи разходи за скъпи покупки (като нова кола) за следващата календарна година.

2. Спестявайте последователно

Използвайте времето във ваша полза. Средната цена на 7-дневна почивка за едно тричленно семейство в България е около 1800 лева. Това е сериозна сума, с която да се разделите наведнъж.

Но спестяването дори на 2000 лева за 12 месеца е по-лесно, отколкото например за 3 месеца. Ако заделяте само 38 лева на седмица, ще спестите 2000 лева за една година, в сравнение със 167 лева на седмица за 3 месеца.

Забавни спестовни предизвикателства за малки и големи

Също така, вместо ръчно да прехвърляте парите в спестовна сметка, помислете за автоматизиране на вашите спестявания, за да не се отклонявате по пътя към целта. Проверете дали може да настроите повтарящ се превод от разплащателната към спестовната ви сметка.

3. Проучете цените предварително

Въпреки че може да не се наложи да резервирате полети и хотел веднага, добре е да планирате пътуването си в чужбина след 6 до 12 месеца, като по този начин имате време да следите цените и да спестявате. Имайте предвид, че цените на полетите постоянно се променят и в двете посоки.

В допълнение към самолетните билети, резервирането на хотел по-рано може да има значителни предимства. Повечето хотели, курорти и туроператори пускат отстъпки за ранни записвания, за да привлекат пътниците да се ангажират възможно най-рано.

С ранна регистрация някои хотели и курорти предлагат удобства като безплатна или по-евтина закуска, промоционални спа процедури и други намаления. Проактивността във вашата подготовка може да ви спечели между 20 и 40% отстъпка, но най-важното е, че получавате максимално качество на минимална цена.

4. Планирайте почивката стратегически

Когато планирате лятното си пътуване, има начини да спестите повече с помощта на няколко хитринки. Една от възможностите е да летите с нискотарифна компания. Още по-евтино ще ви излезе, ако вземете само ръчен багаж.

Как да планираме разходите в семейния бюджет

Датите и часовете на вашия полет също имат значение. Ако планирате напред във времето и сте гъвкави относно датите, можете да изберете часове на полета, които са по-евтини. Google Flights например е полезен инструмент, който ви показва колко струват самолетните билети за различни дати.

istock
istock

Обикновено полетите по време на училищни ваканции са по-скъпи. През училищните ваканции много хора пътуват, за да посетят семействата си, да отидат на почивка или да посетят туристически дестинации. Повишеното търсене обикновено води до увеличаване на цените на самолетните билети.

Ако имате възможност, е добре да планирате пътуването си извън пиковите периоди и високия сезон, за да спестите от разходите за полети. Освен това вашата желана дестинация вероятно няма да е толкова пренаселена.

5. Използвайте бонус за регистрация

Струва си да разгледате бонусите за регистрация на кредитни карти, за да видите дали те могат да ви помогнат да спестите пари. Вземете предвид няколко неща, когато разглеждате тези оферти:

- годишна такса – наистина ли искате и сте в състояние да я плащате всяка година?

- изискване за минимални разходи – можете ли да похарчите тази сума и да я изплатите изцяло, когато е дължима?

- текущи предимства на кредитната карта – ще има ли тази карта стойност в портфейла ви в дългосрочен план?

Ако знаете, че ще похарчите голяма сума или повече, отколкото обикновено харчите, използването на нова кредитна карта с награди, която ще ви даде бонус за регистрация, може да е опция, която си струва да обмислите.

Идеи за допълнителен пасивен доход

Не забравяйте да проучите и сравните множеството налични бонуси за регистрация. Прочетете условията, за да сте сигурни, че можете да се класирате за бонуса – често условието е да похарчите определена сума пари през определен период от време, за да се класирате.

6. Възползвайте се от ваканционните оферти

Разпродажби като Черен петък, Кибер понеделник и новогодишни промоции не се ограничават до традиционните сектори на търговията на дребно – туристическата индустрия също участва в тях.

Преди да започнат празничните сезони, е важно за пътуващите да имат ясна представа къде искат да отидат и какво искат да резервират. Някои туристически уеб сайтове позволяват да настроите известия за цените за конкретни дестинации и дати. Веднага щом има спад в цените, което често се случва по време на празнични разпродажби, ще получите незабавни известия, за да не пропуснете оферти за ограничен период от време.

istock
istock

Обърнете внимание, че не всички предложения, рекламирани около празниците, са наистина изгодни сделки. Понякога компаниите изкуствено завишават цените преди продажбата, което прави намалената цена да изглежда по-привлекателна.

За да сте сигурни, че наистина получавате промоция, разгледайте по-подробна история на цените или проучете средните цени няколко месеца предварително, така че да имате база за сравнение, когато разпродажбите започнат.

7. Започнете да мислите за обмяна на валута

Когато планират международно пътуване, много пътници мислят за полети и настаняване, но често пренебрегват важен детайл – обмяната на валута. Създаването на план за това как и кога ще обменяте валута гарантира, че ще получите най-добрите курсове и ще избегнете проблеми в последния момент.

Как да избегнем семейните разправии за пари

Разгледайте кредитни карти за пътуване, ако все още нямате такава. Бонусите за регистрация не са единственото предимство, което те предлагат. Кредитната карта често се оказва най-евтиният метод за обмен на валута.

Старайте се да плащате навреме и изцяло, за да избегнете лихви. И потърсете кредитна карта без такси за чуждестранни трансакции. Ако имате възможност за избор, обикновено е по-добре да платите в местната валута и вашата мрежа за кредитни карти да се справи с обменния курс.

Кредитни карти обаче не се приемат навсякъде, така че е важно да помислите и как ще обменяте пари в брой. Обменните курсове се променят ежедневно – като ги наблюдавате предварително, можете да обменяте парите си, когато курсовете са във ваша полза.

Ако чакате твърде дълго, за да обмените валута, може да се наложи да го направите на летище или туристически център, където обикновено има много по-високи такси. Предварителното проучване и обмен на пари в реномирани банки или онлайн платформи може да ви помогне да избегнете тези излишни разходи.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg