Въпреки че бързите кредити обикновено са с по-неизгодни условия, около 25% от българите прибягват до тях за покупка на техника, ремонт на дома или почивка със семейството. Отправяме ви едно предизвикателство – да започнете да спестявате още от първите дни на новата година, така че през 2024 г. да не се налага да теглите бързи кредити.

Планирате ли да създадете фонд „бели пари за черни дни“? А може би искате да спестите известна сума за празнична почивка или коледни подаръци за цялото семейство? Каквато и да е вашата цел, тя е лесна за постигане и то без да се налага да се лишавате от нищо съществено.

Спестовното предизвикателство е забавен и образователен начин да работите за постигане на вашите финансови цели. А ангажирането със спестяване на малки суми също така е отлична възможност да покажете на вашите деца стойността на парите.

Идеи за допълнителен пасивен доход

Готови ли сте да започнете да спестявате? Нека разгледаме няколко различни предизвикателства, техните предимства и как да ги адаптирате, за да отговарят на вашия бюджет и финансови нужди.

Предизвикателство „1 стотинка“

Това предизвикателство е метод за спестяване на пари в продължение на 365 дни. Целта е да увеличавате сумата, която спестявате, с 1 стотинка всеки ден от годината. Първия ден спестявате 1 стотинка, втория – 2, третия – 3 и т.н. В последния ден от годината сумата трябва да е нараснала до 3,65 лева. А сборът от всички тези по-малки суми прави 667,95 лева. Една добра сума за коледни подаръци и празнична вечеря, нали?

Най-добре е да започнете предизвикателството през януари. Въпреки че сумата, която спестявате в началото, е лесна за пресмятане, предизвикателството става по-трудно към края на годината. Този спестовен метод ще ви помогне да обръщате внимание на дребните неща, за които неусетно харчите пари всеки ден. Освен това е чудесен шанс да си създадете положителни навици за подобряване на цялостното ви финансово благополучие.

istock
istock

Добра идея е да използвате таблица или да си отбелязвате сумите на календара, за да следите напредъка на спестяванията си. Слагайте парите си в спестовна касичка, за да виждате как сумата нараства с всеки изминал ден. Това ще ви мотивира да продължавате. А ако и вашият партньор прави същото, в края на годината ще сте двойно по-богати.

Предизвикателство за деца

Предизвикателството „стотинка на ден“ може да бъде пригодено и за малки деца. Детето трябва да заделя по 1 стотинка, спестявайки 3,65 лева до края на годината. Тази символична сума е чудесен начин да помогнете на малчуганите да разберат важността на парите.

Изберете стъклен буркан или прозрачна касичка, за да могат децата да наблюдават как спестяванията им растат. По този начин подрастващите отрано ще развият добри навици за спестяване.

Ако децата са по-големи, можете да ги стимулирате да спестяват по 10 стотинки всеки ден, за да достигнат до 36,50 лева в края на годината. Или пък по 1 лев на ден за 365 лева в края на периода. Може да помислите и за прибавяне на нарастваща лихва, която да ги мотивира още повече.

В какво най-често инвестират парите си младите

Обратно предизвикателство „1 стотинка“

Предизвикателството има същата цел – в края на годината да имате 667,95 лева. При него през първия ден на новата година трябва да пуснете в касичката 3,65 лева и да намалявате сумата с по 1 стотинка всеки ден. Този метод може да се окаже по-лесен за вас, ако често оставате без пари около коледните празници. Така ще отметнете най-трудната част и с времето спестяването ще става все по-лесно.

52-седмично предизвикателство

Искате ли на края на годината да имате допълнителни 1378 лева? Всичко, от което се нуждаете, за да започнете, е 1 лев. Запознайте се 52-седмичното предизвикателство – прост план, който ще ви помогне да превърнете сравнително малки седмични спестявания през годината в голяма крайна сума.

istock
istock

При 52-седмичното предизвикателство спестявате парична сума, която съответства на седмицата, в която сте я спестили. Започнете с 1 лев през първата седмица. През втората седмица спестете 2 лева. Седмица номер 3 изисква 3 лева. През последната седмица следва да спестите 52 лева – и накрая ще имате общо 1378 лева.

26-седмично предизвикателство

Тази адаптация на 52-седмичното предизвикателство е идеална за хора, които получават заплащане на всеки две седмици. Крайният резултат от спестяването е същият – 1378 лева.

Идеята е да започнете от втората седмица и да спестите 3 лева (1 лев от първата седмица и 2 лева от втората седмица), а след това през четвъртата седмица ще спестите 7 лева (от третата и четвъртата седмица). Това може да затрудни проследяването, ако не си водите записки, но ще ви помогне да разпределите спестяванията си.

Предизвикателство „1500 лева“

Това предизвикателство е трудно, но и наградата е голяма. С този метод ще спестите почти 1500 лева (или по-точно 1456 лева). При него увеличавате сумата, която спестявате всеки ден за една седмица, и след това нулирате следващата седмица.

И така, в понеделник спестявате 1 лев, във вторник спестявате 2 лева, в сряда спестявате 3 лева и така нататък, докато стигнете до неделя, когато спестявате 7 лева. След това се връщате към 1 лева в понеделник и повтаряте това всяка седмица. Имайте предвид, че спестяването по 28 лева на седмица е по-сериозен финансов ангажимент.

istock
istock

12-месечно предизвикателство

Месечното спестовно предизвикателство ви насърчава да спестявате пари всеки месец. Идеята е да започнете с 10 лева и постепенно да увеличавате сумата всеки месец. Умножете месеца по 10, за да изчислите спестяванията, които трябва да заделите.

Как да планираме разходите в семейния бюджет

Така през януари ще спестите 10 лева, през февруари – 20 лева, през март – 30 лева и т.н. Ако се придържате към предизвикателството, вашите месечни спестявания в края на годината ще ви се отплатят със 780 лева.

Голямото предизвикателство „7000 лева“

Последното предизвикателство, което ви предлагаме, е най-амбициозното от всички. За да го направите по-лесно постижимо, можете да го изпълните заедно със своя партньор – особено добра идея, ако спестявате заедно за ипотечен депозит, сватба, кола или друга голяма покупка.

Първият вариант на това предизвикателство се основава на принципа „1 стотинка“, като при него спестявате с увеличаващи се 10 стотинки на ден, за да достигнете финалната сума от 6679,50 лева, с която да се поглезите подобаващо по празниците.

Вторият вариант работи на същия принцип като 52-седмичното предизвикателство, но при него увеличавате сумата, кратна на 5 лева вместо на 1 лев. Така че първата седмица = 5 лева, втората седмица = 10 лева и така до седмица номер 52 = 260 лева или общо 6890 лева за годината.

Като алтернатива, ако не сте в състояние да заделяте толкова големи суми, можете да спестявате по 5 или по 10 лева всяка седмица. С този метод ще успеете да спестите съответно 260 или 520 лева.

Е, с кое спестовно предизвикателство ще стартирате новата година?

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg