Да намерите начин как да спестявате пари, докато градите и поддържате стабилно семейство, не е малко постижение. Разходите започват да се трупат още от момента, в който видим двете черти, отделяйки средства за пренатална грижа, подготовка за новороденото и после идва ред текущите харчове, които неминуемо съпътстват отглеждането на бебето – от пелени, през дрешки, до чести отскачания до локалната аптека. 

Независимо дали имате едно дете или сте в очакване на второ или трето, струва си да обмислите начини да спестите пари от семейни разходи, които да бъдат инвестирани в бъдещето на детето - образование, пътуване или дори стартова сума за бизнес начинание.

Най-добрите гъвкави работни места за млади родители

Вижте тези съвети за спестяване на пари за семейства:

1. Съсредоточете се върху разходите за храна

Измислянето как да спестите пари с разраснало се семейство може да изглежда трудно, когато сметката ви за хранителни стоки е главоломно висока. Добавянето на малко структура към хранителните навици на вашето семейство и планирането на хранене са два чудесни начина да спестите пари от семейни разходи.

Поставянето на паричен лимит може да ви предпази от надхвърляне на бюджета. Ако планирате хранене всяка седмица, съобразете списъка си за пазаруване с това, което се продава. 

istock
istock

2. Поддържайте семейните празници наистина семейни

Погача, първи рожден ден, имен ден, Коледа - те могат да бъдат източник на стрес, ако се притеснявате за цената. Акцентът трябва да бъде върху създаването на спомени, а не върху харченето на пари.

Не помните ли? Нашите най-запомнящи се партита за рожден ден бяха прекарани в игри по площадки и гостуване на приятели, което беше евтин вариант за родителите ни.

Българите не създават деца, заради ниските доходи у нас

3. Дайте шанс на втора ръка

Купуването на нови детски дрехи и обувки може да бъде грешка, която ви струва доста пари. Пазаруване в консигнационни магазини, магазини за втора употреба и разпродажби в двора или организиране на размяна на дрехи с друго семейство са лесни стъпки за спестяване на пари.

4. Оптимизирайте разходите си за жилището

Жилището вероятно ще бъде най-големият ви разход като семейство и има няколко съвета за спестяване на пари за семейства, за да можете да намалите тези разходи.

Можете да инсталирате програмируем термостат, за да намалите разходите си за отопление и охлаждане. Настройте термостата да понижава автоматично температурата, когато сте извън дома или изключете климатика, когато не ви е необходим. За още по-големи потенциални спестявания рефинансирането на вашата ипотека може да намали месечното ви плащане.

istock
istock


5. Намерете подходящ спестовен фонд

Едно от много разумните решения е да си отворите спестовен фонд – на ваше име, или на името на детето. Това ви дава възможност лесно и наусетно да спестявате малки суми ежемесечно, които да бъдат инвестирани в избран от Вас фонд. Така, благодарение на дългосрочния инвестиционен хоризонт и постигнатата доходност, ще помогнете на детето да стартира уверено своето бъдеще, например.

Повече по темата, може да научите в новия епизод на „Ох на мама! Podcast”, в който темата се коментира с Илияна Демирова. Майка на едно дете и с широки познания в областта на финансите. С нея се обсъждат неминуемите разходи по подготовката, посрещането и отглеждането на детето и как спокойно и уверено може да спестяваме пари за неговото бъдеще.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg