Преди няколко години в България започна да се обсъжда активно темата за „mom-friendly“ компании – фирми, които дават възможност за професионална реализация и развитие на младите родители чрез различни програми и социални придобивки. В края на 2019 г. държавата отпусна средства за изграждането на около 200 детски къта към български компании. А фирмите, които участват в инициативата, стават все повече.

И докато за проблемите на работещите майки у нас се заговори сравнително от скоро, то на Запад е актуално да се обсъждат „family-friendly“ компании. Модерните общества все по-ясно осъзнават необходимостта от активното участие на бащите в живота на техните деца. Положителна тенденция е, че се обръща все повече внимание върху възможността и на двамата родители да бъдат до децата си, когато те се нуждаят от тях.

Какво се случва с третата година майчинство

За служители със семейства е жизненоважно да имат професия, която предлага достатъчно гъвкавост. С развитието на компютърните технологии се увеличават и възможностите за дистанционна работа. Все повече работни дейности могат да се извършват у дома, като този процес, за добро или за лошо, беше допълнително ускорен от коронавирусната пандемия и последвалите локдауни.

Подходяща за семейството работа е тази, която осигурява финансова подкрепа за родителите или грижа за техните деца. Някои компании например предлагат кредити за покриване на разходите за дневни грижи, допълнителен платен отпуск за справяне със семейните задължения или вътрешни детски ясли/градини за децата на служителите.

Ето няколко професии, подходящи за работещите родители:

1. Диетолог/нутриционист

Произходът на думата „диетолог“ идва от термина „диета“, който се отнася до конкретен режим на хранене. Точно от там произлиза и главната задача на диетолога – да състави специфична и индивидуална програма на хранене и физическа активност, която да помогне за постигането на определени цели като отслабване, възстановяване след операция или заболяване и т.н.

istock
istock

Нутриционистът e експерт по здравословно и балансирано хранене с цялостен подход към здравето на човек. Преди да препоръча даден режим и терапия на своя клиент, специалистът прави задълбочен анализ на неговото физическо състояние, кръвни изследвания, начин на живот, хранителни навици, емоционалност и други.

Тези две професии могат да бъдат упражнявани с гъвкав график или онлайн, което ги прави много подходящи за млади родители, които искат да превърнат познанията и стремежа си към здравословен живот в източник на добри доходи.

Какви работници търсят фирмите

2. Графичен дизайнер

Графичните дизайнери комбинират изкуство с технология, за да комуникират идеи чрез изображения на уеб екраните или отпечатани страници. Те могат да използват различни дизайнерски елементи за постигане на артистични или декоративни ефекти. Тези специалисти разработват цялостния дизайн на реклами, брошури, списания и корпоративни отчети. Работят както с текст, така и с изображения.

Експертите често избират вида, шрифта, размера, цвета и дължината на реда на заглавия, подзаглавия, както и други текстови елементи. Също решават как изображенията и текстът ще се комплектоват заедно на страница или екран, включително колко място ще заемат. Когато използват текст в оформлението, те си сътрудничат тясно с писателите, които избират думите и решават дали думите ще бъдат поставени в параграфи, списъци или таблици.

istock
istock

Тази креативна професия позволява работа по проекти и възможност за работа от вкъщи – чудесно решение за творчески настроени родители, които търсят баланса между професионалния и личния живот.

3. Копирайтър (текстописец)

Копирайтърът е човек, който знае как да продава продукти, стоки, услуги, идеи с помощта на текст. Думата „копирайтър“ не е българска и е достигнала до нас от Запад (англ. copy – ръкопис, текстови материал + write – пиша). Копирайтърите имат задачата да създават рекламни, политически и презентационни текстове, търговски предложения, сценарии за реклами, слогани и призиви. Основната задача на такива текстове е да убеждават и продават.

Създател или собственик на сайт – обикновено това са възложителите на задания за копирайтинг. В интернет най-много се търси SEO (search engine optimization) копирайтинг – оптимизация за търсачки. SEO копирайтърите трябва да създават текстове, които са фокусирани върху популяризиране, класиране на сайта в търсачките. Особеното при тази разновидност на копирайтинга е, че текстът трябва да съдържа определен брой ключови фрази, да бъде лесно четим и, както и всеки друг копирайтърски текст, да има висока степен на уникалност.

Кои са най-търсените IT специалисти

Това е още една творческа професия, която може да се изпълнява при гъвкаво работно време, в много случаи и дистанционно, което ви позволява да прекарвате повече време с децата си и същевременно да се развивате професионално.

4. Програмист

Професията програмист изисква да имате способността да намирате решения на различни проблеми и задачи, посредством изграждане на различни математически и логически конструкции. Сама по себе си тази способност се състои от няколко ключови компонента: умението да пишете код (или както се нарича разговорно „да кодиш“), да развиете алгоритмично мислене, фундаментални знания за професионалното направление, в което искате да се развивате, и едва накрая – програмния език.

istock

Това, което трябва да знаете най-напред, е, че първите условия не са свързани с програмния език. Обратно – всички програмни езици споделят някаква обща, логическа основа, върху която те са изградени. В дългия и бавен процес на развитие на различните езици, те постепенно се обособяват и оформят като подходящи за решаване на различни типове задачи.

Програмистите могат да работят както в офис, така и у дома, близо до семейството, и имат възможността да избират между постоянна работа на трудов договор или различни фрийлансърски проекти като самоосигуряващи се лица.

5. Интериорен дизайнер

Интериорен дизайнер е човекът, който съчетава функционалност, безопасност, естетика и икономичност в обзавеждането на дома, офиса, заведение или търговски център например. Той изработва идейния проект и следи за изпълнението му до окончателния вид на помещението или сградата. От гарсониерата, която трябва да „прекрои“ поне в двустайно жилище, до механизмите в кухненските шкафчета, от повдигащата се маса във всекидневната до плочките в банята и цвета на завесите – за всичко това се грижи интериорният дизайнер.

Въвежда се обучение по широкопрофилни професии

Професията изисква комплексни познания по математика, геометрия, физика, ергономия, планиране, изкуство. Нужни са и специфични знания – например по моделиране и формообразуване и как цветовете въздействат върху емоцията и пространството. Интериорният дизайнер трябва да е на „ти“ и със специализирани софтуерни програми и инструменти (AutoCad, 3ds MAX), с чиято помощ представя идеите си чрез чертежи и реалистични 3D визуализации.

Ако сред изброените по-горе разпознавате своите таланти и интереси, може да се ориентирате към тази добре платена и гъвкава творческа професия, която ще ви позволи да изградите кариера без да се налага да пренебрегвате семейството.

6. Онлайн фитнес инструктор

В днешно време все по-често сме онлайн, само на няколко клика разстояние от лесно достъпно мнение на различни експерти. Колкото и странно да звучи, спортните тренировки не правят изключение. Онлайн коучингът има редица предимства пред персоналните тренировки. Освен че цените на тези услуги са доста по-ниски от персоналните тренировъчни сесии на живо, онлайн сесиите дават свобода на избора за време и място, както и персонална програма и хранителен режим в електронен вариант.

istock
istock

Голяма част от професионалистите в тази сфера се намират в големите градове или в скъпи фитнес центрове. За хората в по-малките градове и села обаче може да се окаже трудно да намерят директен достъп до фитнес специалист. А и комуникацията с персоналните треньори на живо обикновено се извършва само по време на самата тренировъчна сесия или консултация. При онлайн коучинга можете да се обърнете с въпрос или проблем към треньора си по всяко време, а и той от своя страна има лесен достъп до своите клиенти.

Вие сте спортна натура и искате да помагате със знанията си на останалите – тогава превърнете хобито си в доходоносна професия, правейки професионални онлайн консултации и изготвяйки персонални тренировъчни програми.

Колко ще взимат учителите за разработен от тях дигителен урок

7. Учител

Професията учител играе решаваща роля за оформянето на мирогледа и възпитанието на младите хора. Учителят ги вдъхновява, мотивира и насърчава да оказват положително въздействие върху света около тях. Творческият ум, умението за активно слушане, отличните комуникативни умения, устойчивостта и упоритостта са от съществено значение за успеха на работещия като учител.

istock
istock

Учителската професия е вълнуваща и предизвикателна. Освен че преподава, учителят влиза и в ролята на модел за подражание, ментор и съветник. Той вдъхновява, мотивира, насърчава и образова обучаващите се. Основната му роля е да предава по възможно най-добрия начин знания на своите ученици, така че те да успеят да научат нови неща по определен учебен предмет. За целта използва различни преподавателски методи в зависимост от стила на учене на учениците и има предвид, че всеки учи с различно темпо.

Ако обичате да предавате знания на другите, комуникацията с деца и младежи ви се отдава, искате да имате много почивни дни и да прекарвате ваканциите с децата си, то учителската професия е правилният кариерен избор за вас.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg