За повечето хора двадесетте години са вълнуващо десетилетие, в което трябва да се вземат много важни решения, както в личен, така и във финансов план. Следване, обучение или работа, пътувания, сватба, първи автомобил, а може би и собствен дом.

При наличието на толкова много вълнуващи приключения и промени, които се случват, едва ли много младежи мислят мащабно за бъдещето. Или за натрупването на богатство, когато мечтите са големи, а заплатата все още – скромна.

Кои са универсалните финансови съвети

След навършване на пълнолетие никога не е прекалено рано да започнете да подреждате собствените си финанси и да правите първите си инвестиции. За младите хора е важно да знаят на какво да обърнат внимание, когато „прохождат“ в инвестирането.

Правилният баланс между шанс и риск

Митове и (уж) безопасни съвети за акции или перфектно портфолио витаят около изграждането на богатство в ранна възраст. Портфолиото се състои от различни класове активи. Акциите могат да генерират висока възвръщаемост, но също така са обект на колебания. Облигациите се считат за относително стабилна инвестиция, но в настоящата пазарна среда постигат ниска и понякога дори отрицателна възвръщаемост. Всеки клас активи има различни предимства и недостатъци. Ето защо е важно да балансирате между различните стойности, за да намерите разпределението на активите, което отговаря на вашия финансов стил и начин на живот.

Много финансови консултанти препоръчват портфейли въз основа на правилото „100 минус възрастта“. Това означава, че един 20-годишен трябва да инвестира 80% от спестяванията си в акции и 20% в облигации. За 80-годишен човек разпределението е обратно: 80% инвестирани в консервативни облигации и само 20% в акции. В това правило има зрънце истина. Дългосрочните инвестиции се считат за по-малко рискови, тъй като краткосрочните колебания на цените могат просто да бъдат изплатени. А с ефекта на сложната лихва дори малки суми могат да се превърнат в значително състояние с течение на времето.

istock
istock

Затова оставете времето да работи за вас. Но дори когато сте млади, трябва да правите разлика между различните инвестиционни цели и да създавате различни портфейли за тях – дори и на 20 години. Имате ли много планове? Тогава не поставяйте всичко на една карта, когато инвестирате.

Как да управляме личните си финанси

Младежите, които тепърва навлизат в света на възрастните с пълна газ, често все още нямат особено конкретни планове за живота. И така, как и какви предпазни мерки е добре да вземете? Въпреки че всеки случай е уникален, има няколко правила за инвестиране и финансови съвети, които винаги действат:

1. Първо се погрижете за спешния фонд

Всеки, който се разболее или остане безработен, не печели нищо – но разходите за живот продължават. Следователно най-важното правило на финансовото образование е да създадете авариен фонд, за да се предпазите от неочакваното. Парите в него трябва да покрият средните ви разходи за 3 до 6 месеца.

Инвестирайте тази сума консервативно и по такъв начин, че да имате достъп до нея по всяко време. Ако все още нямате достатъчно за вашата „защитна мрежа“, можете например да спестявате чрез спестовен план върху борсово търгуван фонд (ETF). Той дава възможност за спестяване и инвестиране едновременно с малки суми всеки месец, които се инвестират във взаимни фондове.

istock
istock

2. Инвестирайте рано в пенсионно осигуряване

Успешните инвестиции често започват неефективно. Това е така, тъй като сложната лихва отнема време, за да могат парите ви да нарастват. Дългият инвестиционен период е идеален, защото дори и с малки начални суми, в дългосрочен план се развива малко (а защо не и голямо) състояние.

Директното инвестиране в акции не е за хора без опит

Тези от вас, които инвестират време и запазят спокойствие, ще бъдат възнаградени с прилични печалби от фондовия пазар. Младите хора често са нетърпеливи, но помнете, че търпението се отплаща. Тъй като датата на вашето пенсиониране е повече от 40 години в бъдещето, парите ви имат достатъчно време да се умножават. Възползвайте се от това и започнете дългосрочно пенсионно осигуряване възможно най-рано, например чрез пасивен спестовен план върху ETF.

3. Помислете и за средносрочни цели

С „предпазната мрежа“ сте защитени в краткосрочен план, спестовният план върху взаимни фондове позволява пенсионните ви осигуровки да растат – но в житова има още нещо. Помислете за вашите средносрочни планове и цели и направете провизии с различни портфейли.

Поставете цели за спестяване като например пътувания, създаване на дом и семейство и преценете коя стратегия ще ви отведе най-успешно до вашата цел. Най-добре е да разделите инвестициите си в няколко портфейла – това е най-разумният начин да използвате възможностите на световните пазари.

istock
istock

4. Дивесрифицирайте, но не прекалено

С диверсификацията ще се срещнете, когато се запознавате с основите на инвестирането. Има безброй статии, които предлагат съвети как и защо да се диверсифицира. Трябва обаче да се запознаете и с (д)ефектите от „diworsification“ – термин, създаден от търговеца от Уолстрийт Питър Линч за отрицателните последици от прекомерната диверсификация.

Важно е да знаете, че диверсификацията не гарантира печалба без загуба, това е просто стратегия за балансиране на риска, свързан с инвестирането. Според експертите, успешният портфейл в идеалния случай има между 25 и 30 акции.

Ефективно диверсифициране на портфейла си ще постигнете като балансирате своите инвестиции, разпределяйки ги сред множество активи. Някои класове активи са високорискови с потенциал за голяма печалба, докато други са с нисък риск с малък потенциал за печалба. Използването на комбинация от активи ви гарантира сравнително добра сигурност.

По-голямата диверсификация невинаги е равна на минимизиран риск. Всъщност прекомерното диверсифициране ограничава потенциала за вашите инвестиции толкова много, че това може да повлияе отрицателно на инвестициите ви. Това се нарича свръхдиверсификация. Успехът, както обикновено, се крие в „златната среда“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg