Личните финанси във и извън обсъждания бюджет за тази година, който депутатите приеха на първо четене, коментира пред БНР финансовият експерт Деян Василев.

Той споделя няколко принципа за управлението на личните финанси. Първият от тях е “да не излизаме на дефицит, защото това води до задлъжняване и усложнения“.

БНБ: Ръстът на лихвите по кредитите ще се ускори

“В България има хора, които трябва да вземат кредити само за да покрият текущите разходи, което е много тъжно и не позволява спестяване“, казва той и подчертава:

“Много хора се опитват да харчат повече, отколкото изкарват, и дори работят на две места. За спестяването е важно да се задели сума в началото на месеца и да се създаде авариен фонд, който да предпази от неочаквани разходи и бързи кредити."

istock
istock

Освен това Деян Василев отбелязва важността на застраховката на имущество и личната отговорност. Според него “начинът, по който харчим парите, отразява нашите ценности“. 

Той препоръчва също така и даването на задачи на децата и награждаването им, както и инвестирането на част от спестяванията в акции и спестовни планове с по-добра възвращаемост.

Видове семеен бюджет – как да изберете правилния за вас

Василев споменава също вредното въздействие на инфлацията върху обедняването на хората и препоръчва наличието на авариен фонд и разнообразни инвестиции. В края на коментара си, той споделя мнението, че влизането в еврозоната ще има положителни последици за България, тъй като вече се възползваме от фиксирания валутен курс.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg