Финансовият успех на едно семейство започва от общия семеен бюджет, за чието формиране и двамата партньори вземат дейно участие. Около 60% от семействата в България залагат на общ семеен бюджет, докато отделният семеен бюджет (често срещан в Западна Европа и Америка) е предпочитан от по-малко от 15% от двойките у нас. Други семейства използват смесен семеен бюджет, който предполага партньорство между съпрузите.

Финансовите затруднения по време на пандемията бяха реалност за много хора, а настоящата инфлация не прави положението „по-розово“. Всяко домакинство се стреми да оптимизира семейния си бюджет, за да успее да устои на бурите, които могат да разклатят както финансовото, така и емоционалното състояние на партньорите. Затова е важно семейният бюджет да отговаря индивидуалните нужди на всяка двойка.

Колкото семейства – толкова и мнения, но може би бихте могли да почерпите ново вдъхновение от мъдрите съвети за планиране на семейния бюджет, с които ще ви запознаем. Никога не е късно да направите план за домакински бюджет, който отразява вашето финансово състояние, начин на живот, личност и цели. Ето няколко вида семеен бюджет, които да обмислите.

Бюджет 50/30/20

Числата показват как да разделите доходите си:

-  50% за фиксирани разходи като наем, комунални услуги и дългове;

- 30% за разходи за забавления, например ресторант, кино, шопинг;

- 20% за спестявания, които могат да бъдат разделени допълнително за пера като спешен фонд, застраховка или инвестиции.

Този бюджетен метод е много подходящ за хора, които създават бюджетен план за първи път и които имат нужда от прост шаблон за планиране на бюджета. Бюджетът 50/30/20 ще повиши финансовата ви увереност, тъй като разпределя пари за удоволствия като развлечения или пазаруване.

istock
istock

Касички за пари в брой

Категоризирайте разходите и спестяванията и слагайте парите, разпределени за всяка от категориите, в отделни касички (буркан, плик, кутия или друг удобен начин за съхранение).

Възможно ли да е пестим пари, без да променяме навиците си

Този бюджетен метод е препоръчителен за хора, които харчат прекалено много и искат да ограничат използването на кредитна карта. Ако не обичате да използвате цифрови инструменти, може да предпочетете да наблюдавате разходите по този начин, вместо да събирате числа в електронна таблица.

Добре е да определите колко банкноти са ви необходими във всяка номинална стойност, преди да изтеглите парите в брой. В противен случай може да станете жертва на един доказан негативен ефект, при който хората са склонни да харчат повече, когато парите са в малки купюри.

Бюджет с нулева сума

Бюджетът с нулева сума се определя по следния начин: доходите минус разходите са равни на нула. Ако има останали пари след плащането на разходите, вложете допълнителните средства в спешен фонд, изплатете дълг или инвестирайте в спестовна застраховка. Отрицателен резултат означава, че трябва да намалите разходите или да намерите допълнителен доход за покриване на разликата.

Нулевият бюджетен метод е идеален за хора, които намират за трудно категоризирането на всеки разход в графи като при метода 50/30/20. Обърнете внимание, че нулевата сума позволява поле за грешки и в случай на неочакван финансов спад ще ви даде възможност да направите корекции без да се отказвате от спестяването.

istock
istock

Обратно бюджетиране

При този бюджетен план спестяванията и инвестициите имат същия финансов приоритет като фиксираните разходи за сметки за комунални услуги. Първо трябва да използвате парите за всичките си нужди и едва след това да харчите за желанията си.

Този бюджетен метод ще помогне на хората, които са свикнали да живеят от заплата до заплата, затрудняват се да заделят пари или искат да компенсират времето, в което не са успявали да спестяват или инвестират.

Защо личният бюджет е толкова важен

Добре е да знаете, че обратното бюджетиране помага за ограничаване на навиците за прекомерно харчене. След като вложите пари за спестявания или инвестиции, можете да харчите допълнителните пари без угризения.

Метод Какейбо

Този японски метод за спестяване включва записване на вашите приходи, разходи и финансови и житейски цели в дневник. Kakeibo се превежда като „домакинска финансова книга“ и е измислен от Хани Мотоко – първата жена журналист в Япония.

Какейбо е изключително опростен подход за управление на парите. При този метод трябва да водите отчет, който покрива всички пари, които влизат и съответно излизат от вашето домакинство. Писането на ръка в дневник ще ви помогне да разпознаете финансовите си грешки.

Преди да купите нещо, трябва да си отговорите на следните въпроси:

- Мога ли да живея без него?

- Мога ли да си го позволя?

- Има ли полза от това?

- Имам ли място за него?

- Какво е емоционалното ми състояние днес?

- Как ще се чувствам, ако го купя?

Ако вие сте от хората, които често харчат импулсивно, и искате да направите постепенни промени в своите навици за управление на парите, опитайте Какейбо. Този метод ще ви помогне да разберете по-добре своите „нужди“ и „желания“ и ще ви предпази от импулсивни покупки. Съзнателното харчене ще доведе до повече спестявания, отколкото обикновено постигате.

istock
istock

Освен „сухи“ числа, методът ще ви насърчи да записвате и своите размисли, изграждайки ви навици за внимателно харчене и спестяване. Ще свикнете първо да си отговаряте на въпросите дали можете да си позволите и дали ще използвате артикула, преди да си зададете въпроса дали покупката ще ви зарадва. Какейбо също така насърчава разходи за „културни“ преживявания като купуване на книги и посещения на музеи.

Семеен бюджет = финансова сигурност

Планирането на финансовото благосъстояние несъмнено отнема време, но животът става по-лесен, когато имате реалистичен план за това колко печелите и харчите. Бюджетът е обективен поглед върху вашата финансова ситуация и ви дава възможност да мислите за бъдещето и да действате за осъществяване на мечтите си.

Семейният бюджет също така ще ви даде усещане за гордост, защото е изключително приятно да наблюдавате как парите работят за вашето бъдеще. Ако все още не сте създали ясен бюджетен план, време е да обсъдите възможностите с партньора си и заедно да направите първата стъпка към вашата финансова свобода.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg