Нарастващата кредитна задлъжнялост, увеличаващите се разходи за живот и възможността да пазаруваме 24/7 онлайн карат мнозина да „си заравят главата в пясъка“ за финансовите проблеми, вместо да предприемат реални стъпки за подобряване на ситуацията. Никога не е прекалено късно да поправим допуснатите грешки в личните финанси и никога не е прекалено рано да се научим как да ги избягваме.

Финансовите грешки, допуснати в младостта, могат да ви създадат трудности в дългосрочен план. Никой обаче не е застрахован, дори хората с добра кариера и пенсионерите могат да допуснат грешки, които се отразяват негативно върху финансовото им здраве. Разбирането на най-често срещаните причини за финансови проблеми може да ви помогне да избегнете или намалите стреса в трудните времена.

1. Мислите, че всички кредити са еднакви

Преди да вземете пари назаем, трябва да помислете дали ще можете да ги върнете и колко време ще ви е необходимо. Ако нямате точен план, кредитът може да се окаже „финансова инжекция“ с нежелани странични ефекти.

Предлагат нови правила при теглене на потребителски кредит онлайн

Овърдрафтът е бърз и лесен вид кредит под формата на буферна сума в същата банкова сметка, в която получавате месечните си доходи. Ако обаче се отклоните към неоторизиран овърдрафт (при спешни случаи) или надхвърлите лимита си, таксите започват да растат.

istock
istock

Кредитната карта може да ви помогне за разпределяне на разходите за изплащане на скъпа покупка за управляем период от време, но имате нужда от план, за да погасите сумата. Ако имате голям дълг, можете да го прехвърлите на друго място. Например, ако плащате висок ГПР на картата си или просто изплащате минималната сума всеки месец, изчистването на заема ще отнеме време.

Вместо това потърсете кредитна карта с нисък въвеждащ лихвен процент или такава, която ви дава дълъг безлихвен период, като 0% трансфер на баланс или карта за покупки. Не забравяйте да вземете предвид таксата за превод, когато изчислявате колко е вероятно да спестите.

Личният заем може да бъде по-евтина алтернатива, особено ако често ви се налага да използвате овърдрафта си. Има различни видове лични заеми: потребителски кредит, кредит за обучение, бърз кредит и микрокредит.

2. Надхвърляте финансовите си възможности

Младите хора имат разнообразни интереси и желания, което лесно може да ги изкуши да харчат повече, отколкото финансите им позволяват. Непостоянните доходи, съчетани с много разходи, могат значително да натоварят бюджета им.

istock
istock

Различните абонаменти, договорите за телефон, таблет и лаптоп, заемът за автомобил, наемът, битовите сметки са все финансови ангажименти, които могат да нараснат до сериозна сума всеки месец.

40 на сто от българите притеснени за сметките

За да избегнете прекомерно финансово натоварване, опитайте се да плащате навреме всички важни сметки, както и да спестявате по малко. Когато правите по-голяма покупка, използвайте сайтове за сравняване на цените, за да сте сигурни, че ще направите най-добрата сделка.

3.Жилят ви“ скрити такси

Една от най-големите финансови грешки, които хората правят, е да не следят дребните разходи. Случвало ли ви се е да плащате стотици левове такси или неустойки, които лесно биха могли да бъдат избегнати?

Например като забравите да платите сметката си по кредитна карта, защото сте на почивка или срокът на кредита с фиксирана лихва изтича и автоматично преминавате на по-скъпата стандартна променлива лихва на вашия кредитор.

Как да намалим високите разходи за ток

За да избегнете скрити такси, всеки път, когато се регистрирате за финансов продукт, не забравяйте да попитате за всички условия, потенциални такси и разходи за преждевременно прекратяване на договора. Задайте напомняне на телефона или календара си, за да знаете кога договорите ви трябва да бъдат подновени.

Отделяйте по един час месечно, за да търсите нови доставчици и да следите условията на всеки финансов продукт, който вземате. Преглеждайте банковите си извлечения, за да проверите дали не надплащате на някой от вашите доставчици.

istock
istock

4. Нямате дългосрочен спестовен план

Наличието на дългосрочен спестовен план и ясни цели ще ви помогне да фокусирате финансите си в правилната посока. Това е от полза и когато става въпрос за плащане на ежедневни сметки и изплащане на дългове.

Инвестицията в жилище по време на инфлация

Започнете да спестявате като изградите фонд за спешни случаи, еквивалентен на вашите домакински разходи за поне три месеца. След като сте заделили тази сума, в достъпна депозитна спестовна сметка можете да започнете спестявате малки суми с мисъл за бъдещето.

Присъединете се към пенсионната схема на работното ви място, ако още не сте го направили. Помислете за надплащане на вашия кредит и се уверете, че сте на възможно най-изгодния план.

5. Изплащате първо грешния дълг

Ако имате заем, изплащате кола, дълг по кредитна карта и ипотека, може да ви е трудно да решите с кой дълг да се заемете. Финансовите експерти предупреждават, че трябва да внимавате на кои плащания давате приоритет.

istock
istock

Тук съветът е да започнете да плащате допълнително по кредита, който има най-висока лихва. Когато работите върху плана си за изплащане на дълговете, запишете всичките си баланси и съответните лихвени проценти. Първо елиминирайте дълга с най-висок лихвен процент, като кредитна карта, а след това да преминете към дълг с по-нисък процент, като ипотека.

Защо е важно да преглеждаме банковото си извлечение

Отнасяйте се към дълговете си с чувство за неотложност и прекратете всички други харчове, докато не поставите баланса си под контрол. Редовното погасяване не само подобрява кредитния ви рейтинг, но също така освобождава място в бюджета ви, за да допринесете повече за спестявания и инвестиции.

6. Игнорирате инфлацията

Когато планирате финансите си, стойността на парите във времето и как те може да я загубят обикновено се игнорира от огромното мнозинство. Освен планираните приходи в бъдеще, жизненоважно е да се вземат предвид увеличението на разходите и спадът в стойността на парите, породени от общото годишно увеличение на цените на обикновените стоки и услуги.

istock
istock

Прекомерната зависимост от „сигурни“ (нискорискови) инвестиции като спестовни сметки и държавни облигации крие риск от това, че вашият портфейл ще дава възвръщаемост със скорост, по-ниска от нивото на инфлация.

Докога ще се топят доходите ни

Игнорирайте инфлацията и тя бавно и методично ще „изяде“ вашите спестявания. За да я победите, трябва да инвестирате в тези опции, които са в състояние да предложат по-голяма от инфлацията възвръщаемост. Инвестирането във взаимни фондове и фондови пазари е добър начин да победите инфлацията.

Когато правите инвестиции, непременно трябва да имате предвид инфлацията. Ако не включите тази „малка подробност“ в сметките си, тогава вашите инвестиции може да не изпълнят поставените от вас цели.

7. Не спестявате и не инвестирате

Първите години от вашия инвестиционен живот трябва да са фокусирани върху спестяванията. Нормата на спестяванията през това време трябва да бъде по-голяма от нормата на възвръщаемост. И все пак не бъдете прекалено консервативни (предпазливи), защото по правило по-рисковите инвестиции трябва да се правят на младини.

istock
istock

Ефективен инвестиционен план може да се направи постепенно, след като спестявате последователно и толкова, колкото можете през тези начални години. Не забравяйте, че колкото по-рано започнете, толкова повече време ще ви трябва, за да удвоите или утроите парите си.

Какъв имот да избера за инвестиция

Спестяванията трябва да се правят не само чрез контролиране на ежедневните разходи, но и чрез отчитане на парите, платени за данъци. Опитайте се още в началото да измислите добър план за максимизиране на вашите спестявания. Ако сте в категория с по-високи доходи, данъчните облекчения (чрез правилен избор на инвестиции) може да са от особена важност.

Полезен съвет: Направете си бюджетен план още днес. В идеалния случай той трябва да се актуализира всеки месец, а вие – да се придържате стриктно към него. Съветваме ви да следвате правилото за бюджетиране 50:30:20. Това означава, че трябва да разпределите 50% от доходите си за нужди (хранителни стоки, наем, комунални услуги и т.н.), 30% за желания (карта за спорт, излизания и др.) и да пестите останалите 20%. След като сте спестили достатъчно, за да изградите спешен фонд, можете да започнете да инвестирате 20% от доходите си.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg