Преместването в нов дом е вълнуваща стъпка, която носи колкото радост, толкова и работа и не на последно място – много разходи. Добрата новина е, че има начини да намалите разходите, за да не се налага да прибягвате до кредит и да не натоварвате бюджета си.

Организирайте преместването си предварително

Ако планирате преместването предварително, ще спестите не само време, но и доста пари. Намирането на изгодно жилище не е детска игра, особено в големите градове. Търсенето в последния момент често води до разочарования и скъпоструващи услуги на агент на недвижими имоти. Той може да успее да ви намери апартамент, но зад тази услуга се крият високи брокерски такси.

Предлагат да плащаме тройна сметка за входа, ако правим ремонт

Хората, които се подготвят психически за преместването си предварително и активно използват различни канали за търсене, имат добри шансове да спестят някои разходи. Недвижими имоти под наем или за продажба вече могат лесно да бъдат намерени чрез Facebook, сайтове за малки обяви, специализирани сайтове за недвижими имоти, а защо не и чрез познати или търсене на място в желания квартал.

Ако търсите жилище под наем и имате ограничен бюджет, може да обмислите наемане на стая от апартамент, в който живее хазяинът, или преместване с приятели, за да споделяте наема и разходите за живот. Покупката на нов дом ще е сравнително по-леснa с вашата половинка, отколкото ако сами теглите ипотечен кредит.

istock
istock

Пренесете вещите си изгодно

След като сте намерили жилище, възниква въпросът как най-евтино да пренесете всичките си вещи. Преместването с хамалски услуги може бързо да ви излезе „солено“. Ако искате да избегнете тези разходи, трябва да планирате преместването си отрано и да помолите приятели и близки за подкрепа.

Ще спестите не само разходи, но и много време, ако нещата ви са практично опаковани. Заложете на стратегията да опаковате вещите си в кашони с еднакъв размер и използвайте одеяла или вестници. Така ще можете не само да намалите ненужните и скъпи опаковъчни материали, но и да се възползвате максимално от наличното пространство в колата. След преместването някои хора дори подаряват своите кашони, само трябва да потърсите обяви.

Трябва ли да сменяте партидите, след като купите или наследите имот

Пристигнали в новия дом, често се налага да се заемете с ръчна работа като сглобяването на нови мебели. Тук също можете да спестите малко разходи, ако ваши познати ви помогнат срещу почерпка или сами свършите по-лесните задачи. Въпреки това, ако е необходима по-специална услуга, като например свързване на съдомиялна машина, сравнете оферти от различни местни майстори.

Обзаведете новия си дом бюджетно

Ново жилище – ново обзавеждане. За мнозина преместването в нов дом означава ново начало и необходимост от обновяване. За съжаление закупуването на нови мебели не е евтино и може да ви излезе „златно“, особено ако държите на качеството. Въпреки че някои големи компании предлагат евтини и практични решения, разходите могат да се натрупат бързо и тук.

istock
istock

Ако искате да спестите разходи и все пак да имате хубави мебели, разгледайте сайтовете за малки обяви, както и офертите във Facebook. Често се предлагат добре запазени качествени мебели на изгодни цени. Също така може да разгледате внимателно експонатите на мебелните компании, тъй като те често се предлагат на намалени цени.

Основни електрически уреди като хладилник, печка и пералня често могат да бъдат намерени във Facebook и други сайтове за обяви. Друг вариант е да ги купите на изгодна цена от предишния наемател или да разпитате вашите приятели дали познават някой, който продава или подарява свои уреди.

Видове семеен бюджет – как да изберете правилния за вас

Спестете ежедневни разходи за живот

Можете да спестите допълнителни суми от ежедневните си разходи за живот. Често губим представа за всички текущи разходи и в края на месеца се чудим къде са отишли ​​всичките ни пари. Поради тази причина е полезно да си направим бюджетен план на приходите и разходите и да си поставим критичен въпрос – къде могат да бъдат спестени пари?

istock
istock

Намаляване на режийните разходи

Годишните режийни разходи за вода, газ и електричество може да струват значителна сума пари. Въпреки това, често можете да намалите сметките, правейки малки промени в навиците си. Примери за това включват използване на нощната тарифа на тока, вземане на душ вместо вана, проветряване през лятото вместо климатик, отопление през зимата само на използваните стаи, пълно изключване на електрическите уреди, вместо оставянето им в режим на готовност.

В същото време чрез редовното сравнение на офертите на доставчиците на електроенергия предлага възможност да спестите много пари всяка година. Особено когато се местите в ново жилище, има смисъл да проверите условията на текущия доставчик на електроенергия, тъй като разходите за електроенергия често са твърде високи.

Свободният пазар на ток е нещо, което съществува в България отдавна. За разлика от регулирания пазар, чиито цени определя Комисията за енергийно и водно регулиране, на свободния пазар цените се определят чрез свободно договаряне. Вие имате правото да избирате доставчик на електрическа енергия напълно свободно, а доставчиците се конкурират да ви осигурят най-изгодната услуга по снабдяване.

Разумно пазаруване на хранителни продукти

Можете да спестите значителна сума и при хранителни стоки. Намалете излизанията на обяд с приятели и романтичните вечери в ресторант с половинката. Готвенето заедно може да бъде също толкова забавно, колкото и храненето заедно навън. Просто поканете приятели у дома си и използвайте новата си кухня – това е не само по-здравословно, но и по-евтино, защото цената на хранителните стоки може да бъде споделена.

istock
istock

Ако искате да намалите ежедневните си разходи за храна, препоръчваме да планирате менюто си предварително. Готвенето на по-големи количества за вечеря и обяд на следващия ден спестява време и пари. Освен това може да бъде полезно да използвате списъка за пазаруване от „старата школа“, за да не се изкушавате да купувате безразборно безполезни неща в супермаркета.

Всеки човек си има няколко любими ястия и основни продукти, които използва. Направете си списък с най-важните за вас продукти и ги купувайте в по-големи количества, когато са на промоция. Правете си заготовки и ги замразявайте, за да можете винаги да сготвите бързо, когато времето ви притиска.

Телевизия, телефон, интернет

В наши дни е трудно да си представим живота без смартфон или интернет. Постоянната интернет връзка в днешно време е задължителна не само за младите, но и за възрастните. И тук могат да се спестят пари, сравнявайки офертите на различните оператори.

Телевизията е неизменна част от живота на повечето хора. Внимавайте обаче с абонаментите за платени канали и стрийминг услуги, защото колкото и незначителни да си се струват таксите, те се натрупват и могат да образуват доста сериозна сума, която да натовари бюджета ви.

Нанасянето в ново жилище е отлична възможност да започнете начисто, което означава да преразгледате всичките си абонаменти и да се отървете от тези, които използвате по-рядко или за които съвсем сте забравили. За всички останали не забравяйте да сравнявате наличните оферти и да залагате на по-изгодни цени.

В заключение можем да кажем, че преместването в нов дом е свързано с немалко разходи и усилия. Въпреки това, навременното и задълбочено планиране ще ви спести значителни суми. Ако също така разгледате внимателно ежедневните си разходи за живот и потребителското поведение и помислите върху тях, можете да спестите допълнителни средства.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg