Общото събрание на входа само да решава как да се разпределят вноските за ремонт и управление. Това предвиждат промени в Закона за етажната собственост, внесени между първо и второ четене на законопроекта.

Този въпрос следва да се уреди от Общото събрание, а не да има общо правило, което на практика да не може да се съпостави към действителността в някои етажни собствености – например при сезонно обитаване, смесено предназначение и други, се посочва в мотивите към едни от внесените законопроекти.

В него са посочени три варианта за плащане на сметките на входа – поравно, според боря на собствениците, ползвателите и обитателите, независимо от етажа, на който живеят. Собственикът на необитаемо жилище пък да плаща разходите като за един обитател. В момента хората, живеещи на по-ниските етажи например плащат по-малко, защото не ползват асансьор.

Вторият вариант е сумата да се определя според процента идеални части на жилището от общите части на сградата – тоест хората, живеещи в по-големи жилища, независимо дали се обитава от един човек, да плащат повече. И третият вариант е по равно на всяко жилище, така пък сумата няма да зависи от това колко хора живеят в него.

Улесняват ремонтите във входа заради лоши съседи

Според друг от законопроектите дори се предвижда собственикът на имот, в който се извършват ремонтни дейности да заплаща разходите за поддръжка в трикратен размер.

istock
istock

Друго предложение е да отпадне текстът, даващ право при липса на кворум Общото събрание да се отлага с един час, и ако не е налице такъв, то да се смята за законно, независимо каква част от живущите са представени.

По този начин се създават предпоставки дори само един от собствениците да може да взема решения, свързани с етажната собственост, посочват депутатите, вносители на промените. Те предлагат да се намали нужният кворум за провеждане на общото събрание от 33% на 26% от идеалните части от общите на етажната собственост.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg