Българинът е склонен да плаща скъпо за енергийната издръжка на своя дом. У нас енергийната култура все още е сравнително ниска и затова голяма част от доходите ни отиват за ток, отопление и охлаждане. За жалост България е на дъното на класацията по енергийна ефективност в Европа, като около 40% от потреблението на електричество отива за отопление, за разлика от Западна Европа, където този процент е почти наполовина.

Ежедневната поддръжка на домакинството изисква много енергия. С оглед на нарастващите разходи за електроенергия и глобалния фокус върху изменението на климата, много хора търсят начини да намалят своето енергийно потребление, за да помогнат както на околната среда, така и на семейния бюджет.

Ако и вие искате да намалите разходите и въглеродния си отпечатък, да направите дома си по-енергийно ефективен е чудесно начало. Няколко малки промени биха могли да ви спестят стотици или дори хиляди левове всяка година. Много жилища не са построени или оборудвани с оглед на ефективността, а освен това можем да променим някои домашни навици, за да пестим повече енергия.

Разберете как с няколко лесни стъпки можете да подобрите енергийната ефективност в своя дом:

Отопление и охлаждане

Отоплявайте и проветрявайте правилно

Не покривайте и не преграждайте отоплителните уреди с мебели или дебели завеси, за да не спирате топлината, която отдават в стаята. Проветрявайте помещенията редовно с широко отворени врати и прозорци, но за кратко, за да запазите топлината на стените. Намалявайте градусите на отоплението през нощта и когато отсъствате от дома. Избягвайте да ги изключвате напълно, защото така стените на жилището изстиват и впоследствие уредите консумират повече енергия, за да достигнат отново желаната висока температура.

Инсталирайте таванни вентилатори

Таванните вентилатори са отличен начин за по-ефективно разпределение на въздуха. Качественият вентилатор на тавана може да бъде изненадващо добър заместител на парното или климатика, спестявайки енергия чрез създаване на бриз за охлаждане или (при обратна настройка) чрез изтласкване на топлия въздух надолу в стаята. Дори да не искате таванен вентилатор, охлаждайте се с нормален вентилатор през лятото. Вентилаторите използват много по-малко енергия, отколкото климатиците.

istock
istock

Когато използвате климатик

Ако все пак искате климатик, трябва съобразите мощността на уреда с големината на помещението, което ще охлаждате/отоплявате. Опитайте се да монтирате външното тяло на климатика на сянка, ако разположението на сградата го позволява. Така уредът ще използва по-малко енергия за охлаждане. Много е важно да поддържате филтрите на климатика чисти. Замърсяването, което се натрупва в тях, не само е вредно за здравето, но намалява и мощността на климатика. Затова редовно почиствайте филтрите и поне веднъж в годината му правете профилактика.

Достатъчно ли е да сменим дограмата, за да плащаме по-малко за отопление

Използвайте прозорците с южно изложение

При покупка на нов дом, обърнете особено внимание на изложението на жилището. С по-голям брой прозорци с южно изложение ще можете да се възползвате от слънцето през зимата, за да отоплявате дома си, намалявайки сметките си за отопление. А през лятото можете просто да затъмните прозорците, за да ограничите слънчевата светлина и да предотвратите прегряване.

Качествена изолация

Уплътнете прозорците и вратите

Всеки отвор към външния свят във вашия дом е потенциален източник източник на топлинна загуба, дори когато е затворен. Поради тази причина е добра идея да тествате всичките си прозорци и врати. Това става най-лесно като ги обиколите със свещ и следите за трептене. Ако откриете участък с течение, уплътнете добре мястото. Дебелите завеси или подвижните изолиращи панели за прозорци също ще ви помогнат да ограничите притока на студен въздух в жилището.

Заложете на качествена дограма

Тъй като са направени от стъкло, прозорците са слабо място в дома по отношение на топлинната загуба. За да намалите количеството енергия, която се губи през прозорците, за предпочитане е да преминете към по-висококачествени прозорци с двоен или дори троен стъклопакет. За разлика от обикновените прозорци, при тези с двоен стъклопакет топлинната загуба е с между 50 и 70% по-ниска. К-стъклото може да намали сметките ви с близо 50%.

istock
istock

Изолирайте покрива

Топлият въздух е по-лек и се издига нагоре, така че огромно количество енергия се губи заради лошо изолирани покриви. Това е особено голям проблем в старите жилища. Уверете се, че вашият покрив е правилно изолиран, защото това ще ви спести много пари в бъдеще. Обикновено инвестицията се изплаща в рамките на няколко години. Санирането също може да ви спести голяма част от парите, давани за отопление и охлаждане.

Какъв вид отопление предпочитат българите

Оптимизиране на кухнята

Размразявайте фризера и хладилника

Фризерите натрупват лед с течение на времето, а това намалява тяхната ефективност и увеличава енергийната консумация. Опитайте се да поддържате фризера си максимално чист от натрупан лед, за да работи възможно най-ефективно. Хладилниците също могат да натрупат лед, особено в близост до вентилатора, когато са препълнени, така че е добре редовно да ги размразявате. Един сантиметър лед в камерата може да увеличи разходите за електроенергия с до 75%!

Използвайте хладилника правилно

Не поставяйте отоплителни тела в близост до хладилник (фризер). Колкото по-ниска е температурата на околната среда, толкова по-ниска е консумацията на електроенергия на уреда. Никога не слагайте горещи съдове в хладилника. Опитайте се да избягвате честото или продължително отваряне на хладилника или фризера. Когато дойде време за купуване на нов хладилник, обърнете внимание на енергийния клас на уреда.

Погрижете се за правилните настройки

Проверете уплътненията на хладилника. Добрата топлоизолация може да спести до 40% електроенергия. Настройвайте уреда на оптимална температура. Много често хладилниците са настроени на прекалено ниски градуси. За всеки градус по-ниска температура консумацията на енергия нараства с до 10%. Идеалната температура за отделението за охлаждане е около +5 ºС или +6 ºС, а за фризера -18 ºС.

Почистете вентилаторите на уредите

Малко известен виновник за загуба на енергия в повечето домове са мръсните вентилатори на електроуредите. Много стандартни домакински уреди като хладилници се задръстват с прах, което кара двигателите да работят по-усилено и съответно да изразходват повече електроенергия. В течение на месеци и години това допълнително потребление на енергия нараства. Почистването на праха на всеки няколко месеца е добър начин да поддържате уредите си възможно най-ефективни.

istock
istock

Гответе практично

Използвайте тенджери с диаметър, съответстващ на котлона, за да няма загуба на топлина. Проверете дали не сте сложили прекалено много ненужна вода за варене в тенджерата. Колкото по-малко вода се затопля, толкова по-малко енергия се изразходва. Покривайте тенджерата с капак, за да намалите времето за готвене. За ястия, които се готвят дълго, използвайте тенджера под налягане. Не отваряйте фурната често по време на печене и я изключвайте малко преди изтичане на времето за приготвяне, тъй като тя запазва топлината си за известно време.

Колко ще трябва да плати от джоба си всеки собственик при саниране

Намалете употребата на фурната

Фурните са големи консуматори на енергия, а повечето хора ги оставят включени по-дълго, отколкото действително е необходимо. Не се притеснявайте, това не означава, че ще трябва да готвите по-малко. Но много от нещата, за които ежедневно използваме фурната, всъщност могат да бъдат постигнати с помощта на други, по-ефективни уреди като мултикукър, еър фрайър или микровълнова фурна. Опитайте се да спрете да използвате фурната за всичко възможно, за да постигнете забележими икономии на енергия.

Пестене на вода

Използвайте водата рационално

Взимайте си по-често душ, отколкото вана. Енергийните разходи за пълна вана са около три пъти по-високи, отколкото при взимането на душ. Също така се старайте да не прекарвате прекалено дълго време под душа. Докато си миете зъбите или се бръснете, винаги спирайте водата.

Перете разумно

Не пускайте пералнята полупразна, а изчаквайте докато се напълни без да превишавате максимално допустимото тегло. Избирайте най-ниската подходяща температура, тъй като перилните препарати действат достатъчно ефикасно дори при ниски температури. Пропускайте програмата за предварително изпиране, ако дрехите ви не са много замърсени. Избягвайте да използвате сушилна машина. При сушилната програма се изразходва два пъти повече енергия, отколкото при средностатистическа програма за пране. Освен това сушилнята скъсява живота на някои материи.

Използвайте по-студена вода

Настройката по подразбиране на много перални и съдомиялни машини използва вода, която е по-топла от необходимото, което губи енергия. Прането и пускането на съдомиялната машина на по-ниска температура обикновено е също толкова ефективно, колкото и на по-висока. При пране по възможност намалете температурата от 60 °С на 40 °С. Старайте се да използвате енергоспестяващите програми на уредите.

Над 60 000 многофамилни сгради в страната чакат да бъдат обновени

Намаляване на енергийните разходи

Изключете рядко използваните устройства

Електронните устройства консумират енергия, когато са включени към мрежата, дори ако са изключени (или в режим на готовност – stand by). Въпреки че изключени изразходват сравнително малко, всички устройства в дома ви консумират значително количество енергия с течение на времето. Можете да избегнете това, като изключвате устройства като телевизори, игрови конзоли, принтери, кафемашини и т.н., когато не ги използвате. Използвайте един разклонител за няколко устройства, за да можете лесно да ги изключвате всички заедно.

Използвайте зарядните пестеливо

Зареждането на електронни устройства по-дълго от необходимото също представлява допълнителен разход на енергия. Избягвайте това, като наблюдавате устройствата, докато се зареждат, и ги изключвайте от контакта, след като са напълно заредени. Освен че ще ви спести пари, този навик ще удължи живота на батериите.

istock
istock

Настройте таймери

Повечето климатици и бойлери са снабдени с програмируеми таймери. За да избегнете енергийна загуба, настройвайте таймери за всички уреди, така че да ги използвате, само когато имате нужда от тях, вместо например да ги оставяте включени цяла нощ или докато сте навън. Не загрявайте твърде много водата в бойлера, а го настройте на максимална температура от 60 °C, за да работи ефикасно и хигиенично. Не увеличавайте прекалено температурата на стайния термостат – това няма да помогне жилището ви да се стопли по-бързо.

Изберете енергийно ефективни уреди

Това звучи по-лесно на теория, отколкото на практика, ако разполагате с ограничен бюджет. По-старите и по-нискоефективни уреди обаче доказано изразходват драстично повече енергия от тези с по-висока енергийна ефективност. Така че при подмяната на стари уреди или обзавеждане на нов дом, винаги се опитвайте да закупите възможно най-високоефективните (с най-висок клас). Всеки уред има енергиен етикет с оценка от А (най-висока ефективност) до G (най-ниска ефективност).

Използвайте енергийно ефективни крушки

Много домакинства все още използват изключително неефективно осветление в домовете си. Нискоефективните крушки, като лампите с нажежаема жичка и халогенните крушки, изразходват значително количество електроенергия, ако се използват постоянно. Един от най-лесните начини да намалите потреблението на енергия в дома си е да преминете към по-ефективно осветление – енегроспестяваши крушки като компактни луминесцентни лампи (КЛЛ) или светодиоди (LED). Енергоспестяващите крушки светят по същия начин и дори имат по-дълъг живот.

Изключвайте или намалявайте осветлението

Създайте си навик да гасите лампите, винаги когато напускате помещението. Друг начин да оптимизирате консумацията на енергия е да монтирате уреди за контролиране на силата на осветлението. Това са така наречените потенциометри, или още димери, чрез които можете да намалите или увеличите мощността на уреда. Може да инсталирате датчици за движение за междуетажните площадки или за лампата пред входната врата.

Фонд ще компенсира българите след либерализацията на пазара на ток

Използвайте нощната тарифа за ток

Нощната тарифа е много по-изгодна от дневната и това ще ви спести много пари. Модерните бойлери имат добра изолация и без проблем могат да съхраняват водата топла до 12-14 часа. Затова включвайте бойлера преди да си легнете или използвайте таймер, който да го включва и изключва вместо вас. Също така е добра идея през нощта да пускате пералня, съдомиялната, прахосмукачка робот и т.н.

Изберете правилния енергиен доставчик

Попитайте вашия доставчик на енергия дали може да инсталира интелигентен електромер в жилището ви. Интелигентните газомери и електромери могат да намалят потреблението ви на енергия с 3%. Повечето енергийни доставчици предлагат тарифи за зелена електроенергия, които спомагат за по-широко разпространение на енергията от възобновяеми източници, като например вятърната и слънчевата енергия.

Инсталирайте слънчеви панели

Ако имате покрив, можете да инсталирате слънчеви панели, за да произвеждате сами част от вашата електроенергия. Генерирайки собствена енергия, ще трябва да купувате по-малко от мрежата и дори може да успеете да продадете излишната енергия обратно на енергийните компании, за да намалите енергийните си разходи допълнително. Инвестирането в съхранение на енергия също може да ви помогне да използвате слънчевата енергия възможно най-ефективно.

Направете енергиен одит

Енергийният одит ще ви помогне да определите как използвате енергията и къде могат да бъдат направени спестявания във вашия дом. Ако никога не сте правили такъв, силно ви го препоръчваме, тъй като ще помогне да разберете къде да инвестирате в подобрения. Можете или да платите на професионалист да извърши одита, или да го направите сами безплатно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg