Сградите с почти нулево потребление на енергия ще стане стандарт и изискване за новото строителство не само в Европа, а и в България. Това заяви пред БНР-Радио София арх. Ралица Йорданова.
 
В началото на по-студените сезони много хора се сещат да сменят амортизирана  дограма или ако имат възможност – да си поставят външна изолация.
 
Нещата обаче са по-сложни, увери специалистът. Всичко зависи от конкретния казус – дали сградата е стара или ново строителство. Дали жилището е на среден или краен етаж, дали съседите не си спират парното и т.н. Дори и да е нов един имот, качеството му има значение от проектанта и строителя.
 
Ако се предприемат действия по подобряване на енергийната ефективност, консултацията със специалист ще помогне при избор от многообразните видове материали, но е важен и качественият монтаж.

Как да спестим до 60% от месечните фактури за ток

Сега изискванията за новото строителство за по-високи относно енергийната ефективност на сградите. И ще стават още по-високи“, допълни още арх. Йорданова.
 

istock
istock

По думите ѝ, ако сте решили да подобрите топлинните показатели на апартамента си, трябва да следвате определени стъпки: добро информиране, мотивация на собствениците, обръщане внимание на прозорците и изолацията на стени и покрив, както и на сградните системи на отопление.
 
Разбира се, най-добре е да се работи в синхрон на всички собственици в сградата. Инвестицията със сигурност си заслужава и се възвръща сравнително бързо, смята експертът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg