В България има конкретни примери как функционират сградите след тяхното обновяване.

Това каза Иван Велков, член на УС на Българската стопанска камара, председател на Българската фасилити мениджмънт асоциация и член на УС на Международната федерация за недвижими имоти FIABCI, по време на медийна среща в София.

Според него не трябва да се използва 100-процентово държавно финансиране в обновяването на сградите. Той даде за пример, че държавата не плаща за личните автомобили на хората.

Над 60 000 многофамилни сгради в страната чакат да бъдат обновени

Иван Велков добави, че общините трябва да се научат да работят "хоризонтално" с партньорите и собствениците, за да може да се облекчи административният процес за обновяването на сградите.

"Общините ми се струва, че трябва да намерят отворените врати на партньорства и да изграждат работещи механизми", добави Велков. Той отговори, че ролята на банките, които могат да подпомогнат обновяването на сградите, е интересен за тях.  Той е на мнение, че ако банките започнат да гледат на сградата като на потенциален клиент, нещата ще станат изключително бързи.

Община Варна

Изследване показва, че 20 процента самоучастие за различните типове многофамилни сгради ще струва между 3000 и 6000 лева на собственик, посочи Велков. Според него това не е много голяма сума, защото след това стойността на имота се увеличава многократно.

Когато има яснота за банките, те ще подпомогнат този процес, каза Драгомир Цанев - изпълнителен директор на Център за енергийна ефективност ЕнЕфект. Според него остава да има съгласуваност между институциите, за да може да се използва ресурсът, който е наличен.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg