Над 10 писма са постъпили в регионалното министерство от Министерство на финансите в периода от 2017 до 2019 г., с които се отправя предупреждение, че одобреният финансов ресурс по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради  в размер на 2 млрд. лева ще бъде недостатъчен за завършване на всички сгради със сключени договори за финансиране.

Въпреки това до настоящия момент допълнителен финансов ресурс по програмата не е осигурен. Това посочва Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството в отговор на депутатски въпрос.

Според него всяко поемане на допълнителни ангажименти за сключване на договори с външни изпълнители ще доведе до надхвърляне на утвърдения бюджет в нарушение на закона.

„Считам, че всички 44 сгради, за които не е осигурено финансиране, следва да бъдат завършени“, категоричен е Цеков. Той цитира анализи на МРРБ, които показват, че средствата, необходими за приключване на програмата при цените от 2016 г., са над 40 млн. лева, като тези цени са драстично под настоящите и трябва да бъдат актуализирани.

Санирането вече няма да е безплатно

Така необходимият финансов ресурс за завършване на тези 44 сгради със сключени договори възлиза на над 72,5 млн. лева, които трябва да бъдат осигурени от националния бюджет.

istock
istock

Автоматичното включване на тези сгради към Националния план за възстановяване и устойчивост е невъзможно заради различните изисквания по програмите, уточнява министърът. Към момента регионалното министерство  търси възможност за осигуряване на този ресурс и за завършване на всички сгради, включени в програмата, с пари от бюджета, допълва той.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg