Петдесет и две сгради, останали без средства за саниране, ще получат 72,5 милиона лева от бюджета. Така министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков отговори на въпрос на депутатите Александър Ненков и Николай Нанков от "ГЕРБ-СДС" относно политиката на МРРБ по отношение на програмите за енергийна ефективност в многофамилните жилищни сгради по време на днешния парламентарен контрол в Народното събрание.

Ненков обясни, че съществува несправедливост, защото на 23 май 2023 г. с подпис на предходния министър Иван Шишков се слага край на тази помощ понеже ресурсът е свършил. "52 жилищни сгради са останали излъгани, защото им е било обещано да се намерят средства, въпреки че средствата по програмата са изчерпани, каза Цеков.
 
"Тази тъжна история на тези 52 сгради е история за добросъвестните граждани и недобросъвестната държава. Останалите извън програмата сгради се намират в Пловдив, Добрич, Русе, Пловдив, София, Бургас и други населени места, кандидатствали са през 2015 г.", обясни министърът.

Санирането вече няма да е безплатно

По негови думи програмата е изпълнила целите си, които си е поставила, и е приключила. "Живущите в тези сгради не трябва да бъдат жертви и държавата е длъжна да се справи с този казус, необходими са 72,5 милиона лева за общо 52 сгради, като 6 от тях имат и конструктивни проблеми, които трябва да бъдат отстранени, преди да бъдат санирани", каза Цеков. Според него финансирането им трябва да бъде приоритетно и планирано в държавния бюджет и в бюджета на МРРБ.
 

МРРБ
МРРБ

"Мога да поема ангажимент средствата да бъдат осигурени от бюджет 2024 г. Волята на народните представители ще определи механизма и откъде ще дойдат средствата", каза още Цеков.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg