Налага ли ви се да изпращате пари у дома от чужбина? Ако работите зад граница, вероятно търсите възможност да превеждате бързо пари онлайн към роднини и приятели. А в случай че ви предстои преместване, сигурно търсите начини да го направите по-малко стресиращо от финансова гледна точка.

Международният банков превод е операция, чрез която изпращаме парични средства по електронен път от банкова сметка в една държава (например Германия) до банкова сметка в друга държава (например България). Знаете ли обаче, че при банковите преводи (SEPA и SWIFT), oсвен таксата на банката за международен валутен превод, вие плащате и още една „скрита“ такса, която често е дори по-голяма?

На пръв поглед единствената видима такса е тази за международен превод. Има обаче и една скрита такса, която много потребители подценяват, а именно обменният курс, който банката ползва. Той никога не е официалният за деня (оповестен от съответната Централна банка, Reuters, Google Currencies, и т.н.). Така банката прави солидни печалби дори само от разликата между официалния курс и този, който тя използва за превалутиране на вашите средства преди да ги изпрати до съответната държава в съответната валута.

Как излиза най-евтино да изпратим пари

Затова ви съветваме никога да не вярвате сляпо на реклами за международни преводи без такса или много ниска такава. Обикновено в тези случаи обменният курс е на достатъчно високи нива, които компенсират тази „нулева“ такса.

Добрата новина е, че има много онлайн компании, които ви позволяват да уреждате международни сметки, превеждайки средства по целия свят по-изгодно и без усилие. В днешно време плащането на такси за обучение и управление на имущество от чужбина вече не е проблем. Запознайте се с възможностите:

Revolut

Revolut е мобилно приложение, което представлява виртуална банка. Това е алтернативата на сметките, с които разполагате в българските и чуждестранни банки в цял свят. Чрез него могат да се извършват международни парични преводи бързо, лесно и на конкурентни цени за всички основни валути.

istock
istock

Компанията предлага конкурентни обменни курсове с максимално ниски такси. Изпращането на пари до други клиенти е безплатно. Освен това прехвърлянето на EUR в Обединеното кралство или Европа е без такси. Клиентите имат възможност за проследяване на състоянието на преводите онлайн в реално време директно от приложението.

Revolut предлага следните възможности за преводи:

- Банкови преводи

Ниски такси и добро покритие – изпращане на пари чрез ACH и SWIFT преводи. Това е традиционният начин, но подобрен.

- Преводи към карта

Изпращате бързо към всяка карта, навсякъде. За повечето държави и валути са ви нужни само данните за картата.

- Изпращане към портфейл

Компанията поддържа повечето дигитални портфейли – незабавно получаване според предпочитанията.

- Peer-to-peer

Изпращате незабавно и безплатно пари на своите близки, които вече са в Revolut, навсякъде.

Paysera

Финтех компанията предлага незабавни преводи в EUR до парични преводи в BGN, USD, GBP, PLN и други валути. С многовалутна безплатна сметка в Paysera можете да изпращате пари в чужбина в над 20 валути, да изпълнявате международни преводи с ниски такси и да управлявате парите си на едно място.

istock
istock

Какви преводи можете да извършвате онлайн чрез Paysera?

- Преводи между потребители на Paysera

Без значение къде се намира друг притежател на сметка в Paysera, можете да му изпратите пари за секунди във всяка налична валута – безплатно или на много ниска цена.

- SEPA преводи

SEPA преводи – стандартни (неспешни) преводи в евро към други SEPA банки в Европейската икономическа зона (ЕИЗ). Те са предимно безплатни и могат да бъдат изпълнени в рамките на един работен ден.

- Преводи SEPA Instant

Преводите SEPA Instant са предимно безплатни преводи в евро, изпълнявани 24/7, които достигат до получателя за секунди. Банката на получателя трябва да е в ЕИЗ и да е член на системата SEPA Instant. Лимитът за преводи е 100 000 EUR.

- Преводи в евро извън ЕИЗ

Изпращане на преводи в евро към държави, които са извън ЕИЗ, до банки, които са членове на системата TARGET2. Това може да отнеме до 3 работни дни и струва от 7 EUR.

- Международни преводи в друга валута

Можете да изпращате парични средства в над 20 валути до банки в други държави, да получавате плащания от чужбина и да превалутирате суми в една и съща сметка.

- Преводи за получаване на суми в брой

Изпращане на пари към получател, който може да ги вземе в брой от някоя от многото специални локации. Получателят не трябва да разполага с Paysera или друга сметка, за да получава парични средства, а за да бъде изпълнен преводът са достатъчни само името и датата му на раждане. В момента услугата е достъпна само за преводи до Украйна.

Wise

Wise e компания, която цели да направи международните преводи по-справедливи и по-евтини. Потребителят, който желае да изпрати парични средства, превежда сумата в сметка на Wise в същата държава, а след това Wise превеждат съответната сума от тяхна сметка в държавата на получателя до сметката на получателя. Системата е базирана на безплатни или много евтини местни преводи, при които парите никога не напускат границата и по този начин се избягват скъпите банкови такси.

Revolut отчита за първи път печалба

Всеки месец Wise правят преводи за над 1 милиард долара, спестявайки повече от 1 милион долара от стандартни банкови такси на потребителите си. Освен това, Wise са справедливи с обменния курс спрямо потребителя, взимайки официалните курсове за деня („продава“ и „купува“) на определената валута и взимат точно средната стойност, т.н. midmarket rate, който банките ползват, за да обменят пари помежду си.


Таксата за превода е прозрачна и клиентът още в самото начало знае колко точно ще му струва преводът. Обменният курс лесно може да бъде сравнен с Xe.com, Google Currencies и Reuters. Друго предимство е, че е видна точната сума за получаване – още в самото начало подателят знае колко точно ще получи в сметката си получателят.

Wise е напълно авторизирана услуга от Британските органи за финансови операции (Financial Conduct Authority) и работи спрямо директивата за платежни услуги на ЕС. Услугата на Wise обхваща 53 валути, между които и Българския лев. Подходяща е за парични преводи за:

- Работещите в чужбина

- Студентите в чужбина

- Покупка или инвестиция в чужбина

- Плащане на сметки в чужбина

- Изпращане на пари на близки

- Заплащане за туристически или други услуги в чужбина

Wise също така предлагат и безплатна дебитна MasterCard с добри условия и без месечна такса. Веднъж имайки дебитната карта, клиентите могат още по-лесно да управляват средствата си, да плащат с картата, както и да получават и да изпращат пари.

iCard

iCard е българска компания за електронни пари, оперираща на местния и международни пазари. С план Standard на дигиталния портфейл iCard можете да изпращате както SEPA, така и SWIFT преводи. Компанията предлага конкурентни цени за SWIFT трансфери и ниски фиксирани такси за SEPA, както и възможност да изпращате и получавате пари извън традиционните SWIFT и SEPA варианти.

Всичко, от което се нуждаете, за да можете да извършвате банкови преводи, е да разполагате със своя iCard IBAN. Ще получите такъв автоматично, след като успешно преминете процеса за потвърждаване на самоличността, т.е. след като преминете към план Standard. Mожете да се идентифицирате с българска лична карта, като сканирате двете страни на картата и чертите на лицето си, или с друг вид документ за самоличност, като започнете видео чат с оператор.

Ново повишение на таксите обявиха банките

Дигиталният портфейл iCard (план Standard) дава възможност за незабавни и безплатни парични преводи към всеки, който живее в ЕИЗ. Всичко, което трябва да направите, е да въведете имейл или телефонен номер на получателя, да определите сумата и да кликнете върху „Изпрати“. За да получи паричния превод, отсрещната страна трябва да инсталира дигиталния портфейл iCard на телефона си, ако все още го няма, и просто да приеме парите.

istock
istock

PayPal

PayPal е посредническа онлайн система за разплащания, която често е използвана от собственици на малък бизнес или специалисти на свободна практика, търсещи евтини и удобни методи за международни плащания и преводи. Компанията работи бързо, лесно и по цял свят.

Предимствата на PayPal са:

- лесно ползване – регистрацията е проста, настройването на профила отнема минути, а самата употреба след това е много интуитивна и лесна;

- подробна история на трансакциите – проследяването на плащанията е удобно и лесно, което е от съществено значение най-вече за бизнес клиентите;

- високи нива на защита на клиентските данни – въпреки че почти непрекъснато е обект на хакерски атаки, се счита, че от гледна точка на стандарти за сигурност, PayPal имат едни от най-високите нива на защита на данните;

- добро мобилно приложение – мобилната версия е напълно функционална и също толкова лесна и интуитивна, колкото и десктоп версията;

- безплатни преводи между частни лица – стига да не се налага превалутиране или международен превод, при плащанията между частни лица не се дължат никакви такси;

- промоции и отстъпки – офертите от различни търговци понякога са доста изгодни.

WorldRemit

Услугата на WorldRemit може да се ползва от голям брой държави и валути, като едно от големите предимства е, че в някои държави работят с местни финансови партньори, което позволява на получателя да получи парите си в брой (кеш). Повечето трансфери от и за България стават на същия ден, като наредителят има ясната разбивка на таксата за превод и курса още преди да изпрати средствата.

Как да се предпазим от финансови измами

Преводът може да бъде нареден с дебитна или кредитна карта, с банков трансфер, Apple Pay и др. Бонусът за новите потребители на WorldRemit е, че първият превод е без такса. В сайта лесно можете да проверите дори без регистрация колко би ви струвал даден превод.

TransferGo

TransferGo е популярна услуга за международни парични трансфери в цял свят. Голямото ѝ предимство е скоростта. Някои парични преводи могат да стигнат за по-малко от 30 минути.

Друг голям плюс е, че с TransferGo можете да изпращате пари директно до нечия банкова карта, спестявайки ви неприятностите при откриването на IBAN-а. Услугата поддържа напълно български лев (BGN), тоест е много подходяща за българи в чужбина, които желаят да изпратят или получат определена сума.

EasyPay

Компанията предлага извършване на международни преводи. Получателят може да изтегли сумата до 5 минути, след като е наредена, независимо от дестинацията. За целта трябва да посети удобна EasyPay каса и да представи референтен номер на превода и валиден документ за самоличност. Международните парични преводи се изплащат в лева или в евро.

За да изпратите международен паричен превод трябва да:

- представете валидна ЛК и да посочете държавата на получателя;

- подадете мобилен номер и пълното име на получателя, изписано на латиница;

- получавате разписка, съдържаща вашите данни и референтен номер на превода. Референтният номер е уникален и трябва да се предостави само и единствено на получателя, за да послужи като идентификатор при тегленето на парите.

Международни партньори за парични преводи в мрежата на EasyPay са:

 1. RIA Money Transfer
  - Cash-To-Cash – преводът се изпраща и получава в брой;
  - Cash-To-Bank – преводът се изпраща в брой и се получава по посочена банкова сметка;
  - Online-To-Cash – преводът се получава в брой и се нарежда онлайн чрез Xoom, Xe.com, Remitly, Ria Money Transfer app

 2. Small World
  - Cash-To-Cash – преводът се изпраща и получава в брой;
  - Cash-To-Bank – преводът се изпраща в брой и се получава по посочена банкова сметка;
  - Online-To-Cash – преводът се получава в брой и се нарежда онлайн през сайта на Small World

 3. UPT
  - Cash-To-Cash – преводът се изпраща и получава в брой;
  - Cash-To-Bank – преводът се изпраща в брой и се получава по посочена банкова сметка;
  - Online-To-Cash – преводът се получава в брой и се нарежда онлайн чрез UPTION.

 4. Moneytrans
  - Cash-To-Cash – преводът се изпраща и получава в брой.

 5. Fexopay

FexoPay е търговската марка, с която EasyPay оперира извън България. Към момента има офиси в Австрия, Гърция и Кипър.

- Cash-To-Cash – преводът се изпраща и получава в брой.

- Cash-To-Bank – преводът се изпраща в брой и се получава по посочена банкова сметка.

- Bills – заплащане на битови сметки и данъци в България.

Разбира се има и много други компании, чиито условия бихте могли да проверите и сравните. Такива например са: Western Union, Instarem, Key Currency, VertoFX, Moneycorp, Caxton, Global Reach, Currency Solutions, Currencies Direct, OFX, Send Payments, CurrencyTransfer, TorFX, MoneyGram, CurrencyFair.

Мерки за сигурност

Преди да направите окончателния си избор, проверете дали компанията отговаря на нормативните изисквания. Важно е да проучите нейната репутация и потребителски отзиви. Сравнете таксите за трансфер и обменните курсове, евентуалните такси за конвертиране и други допълнителни такси за определени услуги или опции, като например за експресен превод или начин за получаване на парите.

Погрижете се за вашата сигурност като използвате защитен уебсайт или мобилно приложение. Потърсете префикса „https“ в URL адреса и проверете дали има икона за сигурност, например катинарче, която показва, че сайтът е криптиран. Не споделяйте личната или финансовата си информация с непознати. Когато изпращате пари онлайн, уверете се, че използвате сигурен уебсайт или приложение и въвеждайте информацията си само при поискване.

Предимства на компаниите за международни парични преводи пред банките:

- Такси – компаниите за международни парични преводи обикновено налагат по-ниски такси от тези на банките за международни банкови преводи. Въпреки това таксите и за двата вида преводи варират в зависимост от конкретната услуга или банка и размера на превежданите средства;

- Документация – банките изискват много повече документи, отколкото доставчиците на международни парични преводи. Освен процеса на регистрация, банките могат да изискват и документи за всеки превод, а повечето от тях карат клиентите си да идват на място, за да потвърдят по-големите суми;

- Валутни курсове – както компаниите за международни парични преводи, така и банките предлагат различни обменни курсове за конвертиране на една валута в друга, но първите често са по-евтини в това отношение. Важно е да сравнявате обменните курсове, предлагани от различните компании, за да намерите най-добрия курс;

- Скорост – компаниите за международни парични преводи често предлагат по-бързи срокове за превод от банките за международни банкови преводи, въпреки че действителните срокове за превод могат да варират в зависимост от услугата и съответните държави;

- Методи на плащане – компаниите за международни парични преводи обикновено предлагат по-широк набор от методи за плащане, като например кредитни карти и платформи за онлайн плащания, в допълнение към банковите сметки. Банките по принцип позволяват да финансирате международен банков превод само с банкова сметка;

- Опции за получателя – повечето компании за международни парични преводи предлагат разнообразни възможности за това как бенефициентът да получи парите, като например директен депозит по банкова сметка или получаване на пари в брой на място. Банките обикновено позволяват на получаване на парите само по банкова сметка.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg