Коронавирусната пандемия промени света и живота ни. Много сектори бяха засегнати и безброй бизнеси фалираха. Някои сектори като финансовите технологии обаче се оказаха печеливши. Трансакциите през финтех компаниите се увеличиха, благодарение на технологиите се ускори начинът, по който комуникираме финансово.

Финтех не е новост на световната финансова сцена и в България набира все по-голяма популярност. Понятието „финтех“ идва от идва от английското FinTech или финансови технологии. Това е отрасъл, състоящ се от компании, които залагат на иновациите в новите технологии с цел успешно конкуриране с традиционните финансови организации като банките. В по-широк смисъл това са всички иновации в областта на финансовите услуги.

Дейността на финтех предприятията се развива в широк набор от сегменти:

- блокчейн/крипто;

- капиталови пазари;

- застраховане;

- ИТ развитие и подпомагане на финтех компании;

- кредитиране;

- ипотечно кредитиране/недвижими имоти;

- плащания;

- лични финанси;

- регтех;

- управление на доходите.

Услугите, предоставяни от финтех компаниите, често пъти са по-евтини от услугите, предлагани от търговските банки. Тези компании не спират да изненадват приятно своите потребители с оригинални идеи и решения. Някои от тях дори кандидатстват за банкови лицензи и правят опити да се конкурират с традиционните финансови институции.

istock
istock

Финтех компаниите предлагат всичко, което предлагат и обикновените банки, плюс бързина и удобство и ниски или нулеви такси. Бизнесът бързо се ориентира към ефективността на финтех за онлайн пазаруване, мигновени разплащания, преводи без такси дори и от чужбина, спестявания, бързо кредитиране, незабавен овърдрафт, застраховане. Това са само част от услугите, които финтех компаниите предлагат, и то само с няколко клика онлайн.

Трябва ли да декларирам сметката си в Revolut или Paysera

Това, което отличава и прави финтех сметката по-привлекателна, е липсата на такси за откриване, за месечната поддръжка и за онлайн или мобилно банкиране. Друго предимство е, че сметката е многовалутна – по нея могат да бъдат съхранявани и управлявани средства в множество валути едновременно.

Освен по-ниските такси и спестяването на време, финтех индустрията оказва влияние и върху развитието на малкия и среден бизнес. Въвеждането на нови инструменти за разплащане улеснява стартирането на проекти в сегменти като електронната търговия, както и използването на нови дигитални канали за маркетинг и продажби. Това от своя страна спомага за увеличаване на броя на предприемачите и повишаване на конкурентоспособността на вече съществуващите компании.

istock
istock

Финтех фирмите предлагат много повече от изгодно онлайн банкиране. Те използват новоразработени цифрови и онлайн технологии в банковата и финансовата сфера, които включват:

- мобилни банкови приложения и сигурност на мобилното банкиране;

- онлайн и гласово банкиране;

- сигнали за текстови измами;

- бързи фейсбук съобщения за обслужване на клиенти;

- автоматични приложения за спестяване;

- услуги за финансова защита;

- нови характеристики за безопасност, предотвратяващи измами и идентифициращи кражби.

istock
istock

Защитата на уязвимите потребители чрез различни финтех услуги също е важно предимство. Възрастните хора могат да поддържат своята финансова независимост, като същевременно са защитени от финансови и имуществени измами. Тези услуги са приложими и за подрастващи, чиито разходи все още биват контролирани от техните родители.

Финтех браншът създава съвсем нови модели за финансови услуги и предефинира други подсегменти като инвестирането и кредитирането. Типичен пример за това е появата на нов тип компании за P2P (peer-to-peer) инвестиции или споделени инвестиции, които обединяват предимствата на финтех сегмента и икономиката на споделянето.

Във финансовия свят финтех компаниите се развиват с изключително бързи темпове, което кара много анализатори да им предричат светло бъдеще. Това се дължи на факта, че финтех индустрията не спира да произвежда интересни за потребителите продукти и услуги.

istock
istock

Някои потребители изпитват притеснения относно защитата на средствата им. Те трябва да знаят, че финтех компаниите стандартно ползват лиценз на платежна институция или дружество за електронни пари, които по закон държат клиентските пари в специална защитна сметка в банкова институция. Над тези сметки националните банки упражняват постоянен надзор.

Според доклад на Българската финтех асоциация за 2020 г., в България има над 100 финтех компании, работещи в 9 различни сегмента, вариращи от плащания до капиталови пазари, блокчейн, застраховане, кредитиране и други. У нас оперират над 90 поддържащи финтех компании, предоставящи софтуерни продукти и услуги за финтех фирми. Заключението на проучването е, че предприемаческата екосистема в сектора продължава своя растеж с бързи темпове.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg