Банките продължават да вдигат таксите си за обслужване на граждани и фирми. Някои от най-големите финансови институции направиха промени в тарифите си. От 30 август Банка ДСК промени тарифата си, като при теглене от банкомат на същата банка таксата стана 0,15%, но не по-малко от 0,30 лв., а при теглене от банкомат на друга банка таксата е 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв.

Същата такса от 0,20% от сумата, но не по-малко от 1,50 лв., вече се плаща и при теглене от банкомат в чужбина. Досега таксите бяха фиксирани на 0,30 лв. за теглене от банкомати на банката и 1,50 лв. за други банкомати. С повишаването на таксите на банките много хора закриват част от сметките си. Наред с това много граждани започнаха да теглят наведнъж по-големи суми, за да използват банкоматите по-рядко и съответно да плащат по-малки такси.

"Това вече е комисиона в размер на 0,15% върху теглената сума", коментира за "Радио Варна" финансовият анализатор Десислава Николова и не изключва възможността другите финансови институции също да въведат този принцип: "Определено това не е типично за този вид операции. Интересно е дали други банки ще последват примера. Свидетели сме през годините, че дори и да няма предпоставки за вдигане на таксите, щом една банка го направи и другите следват нейната политика."

Какво да направите, ако банката ви иска пари за незакрита сметка

Според Николова с въвеждане на тази комисиона се очаква да бъде ограничено тегленето на суми по-големи от 200 лева. От друга страна, банката иска да стимулира плащанията с дебитна карта на ПОС терминал, т.е. максимално да бъдат ограничени операциите, които са свързани с теглене на суми от банкомат. Въпреки въведената комисиона, таксите при теглене от банкомат остават в пъти по-ниски в сравнение с касовите операции.

Десислава Николова коментира тенденцията клиенти да закриват сметките си: "Ако трябва да търсим нещо положително във вдигането на таксите, е, че то кара потребителите да се замислят как да оптимизират своите разходи и да закриват сметките, които не са им необходими".
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg