Клиенти натрупват такси по сметки в банката, които не ползват, но поради една или друга причина са забравили да закрият. Причината е, че банките начисляват такси за обслужване и ако в сметката няма пари, те се трупат като дълг на притежателя й.

В такива ситуации трябва да знаете, че давността за периодични плащания, каквито са таксите по банкови сметки, е 3 години, т.е. необходимо е да заплатите таксите за 3 години, а за останалите да подадете възражение за погасяване по давност.

Адвокати съветват първо да опитате да подадете възражението в офис на съответната банка с искане за писмен отговор.

Ако няма резултат, може да се предяви отрицателен установителен иск в съда, за което обаче ви е необходим адвокат, като зависи и какъв е размерът на задължението, което претендират да заплатите.

Банките събират повече пари от такси

Таксите за поддръжка на разплащателни сметки са между 2 и 4 лв., като масовата е 2,50 лв. Сметките показват, че ако три години са ви начислявали такси за този период може да се натрупат такси над 100 лева.

istock
istock

Клиентите не трябва да забравят, че дължат и такса закриване - която е между 1 и 10 лв. за разплащателна сметка. Дължими суми по такси не влизат и не влошават кредитното досие, тъй като те не са заем.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg