Банките започнаха отново да вдигат таксите от тази година. на сайтовете на повечето институции вече са публикувани съобщения за предстоящо увеличение на таксите както за физически лица, така и за фирми.
 
Нови такси очакват клиентите на Банка ДСК от 20 февруари. Поскъпва тегленето и внасянето на пари по сметки. Ако дадете заявка за теглене, банката ще ви вземе поне 7 лева или 0,70 на сто от сумата. Сега таксата е 6 лева или 0,6 на сто от сумата. Без предварителна заявка таксата също се вдига и вече ще бъде 0,80% върху сумата, която теглите.
Качват се и таксите за теглене на пари, като става 0,25% от сумата, но не по-малко от 3 лева за суми в лева и 0,35% от сумата и минимум 5 евро, за суми в евро.
 
За откриване на разплащателна сметка в офис клиентът ще дължи 6 лева, а не 4 лв., както досега. Месечната такса за поддържка на сметка с издадена дебитна карта става 2,74 лева при 2,60 лв. сега, а без дебитна карта – 4,89 лева при 4,50 лв. сега.
 
Първа инвестиционна също обяви, че променя тарифите и таксите от 13 април. Таксата за теглене от банкомат на банката, дори да сте нейни клиенти, става 0,15% от сумата, но не по-малко от 30 стотинки. Ако внасяте пери през банкомат на банката таксата ще бъде 30 стотинки, а досега за тази услуга нямаше такса.

Инфлацията влияе и на банките

От 27 март Централна кооперативна банка също променя част от тарифите и таксите си. Поскъпва откриването на разплащателна сметка с дебитна карта към нея от 4 на 5 лева. Вдига се и таксата за теглене на пари в брой от разплащателни и спестовни сметки. Ако сумата е над 2000 лева, таксата става 0,6% от нея, а не 0,5%, както сега. Увеличава се и таксата за теглене от сметки в евро - от 0,5%, но не по-малко от 2,50 евро, на 0,7% от сумата, но не по-малко от 3 евро. Преводите по сметки също поскъпват, независимо дали са на един клиент или на различни, и таксата става 3,50 лева от 3 лева сега.
 

istock
istock


Някои банки вече вдигнаха таксите. От началото на февруари Д Банк е променила част от таксите си. Така например за изходящи преводи от сметка през Бисера в офис на банката таксата за граждани става 5 лева, а за изпълнение на запор – 10 лева. Вдигат се и таксите през системата RINGS, като превод на каса струва 22 лева. Внасянето на суми по сметка в друга банка е  0,9 на сто от сумата, но не по-малко от 7 лева, ако внасяте парите на каса.  При преводи във валута на клиенти, които нямат сметка в банката,  освен дължимите такси за изходящ валутен превод, клиентът дължи допълнителна такса, която вече е в размер на 30 евро.
           
Промени са обявили и от “Кей Би Си Банк България” във връзка с предстоящото обединение с ОББ. Настоящите клиенти на банката, ползващи услуга/продукт, по която/който се променят условия с описаната по-горе промяна в тарифата, имат право, преди датата на нейното влизане в сила, да заявят писмено в офис на ОББ или на “Кей Би Си Банк България” несъгласието си със съответната промяна и да прекратят договора за ползване, без да дължат разноски и/или обезщетение във връзка с прекратяването, предупреждават от банката.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg