България се е устремила към влизане в еврозоната и въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година. И докато едни са изпълнени с оптимизъм и вълнение, то други са обзети от скептицизъм и тревога. Факт е обаче, че независимо към коя група принадлежите ви остава по-малко от година, за да се подготвите за тази важна промяна.

Германците бяха едни от първите европейски народи, които приеха общата европейска валута. Преди прехода от германска марка към евро, финансовите експерти се постараха да подготвят хората с важни съвети, които да им помогнат да се адаптират по-лесно към новата реалност.

Поучаването от чуждия опит (или грешки) може да ни бъде само от полза. Германците се мобилизираха, за да запазят финансовото си благосъстояние и да минимизират личните неудобства при въвеждането на еврото. Ето как да последвате добрия им пример.

1. Изпразнете касичката си

Депозирайте или изразходвайте натрупаните левове преди въвеждането на еврото. По този начин ще си спестите чакането на опашки в банките през първите седмици, когато всички останали искат да обменят последните си стари банкноти и монети. Не трупайте нови резерви в левове, а започнете следващата година с възможно най-малко стари пари.


През първите 6 месеца след приемането на еврото банките (заедно с „Български пощи“) ще предоставят безплатна обмяна на банкноти и монети от лева в евро. След изтичането на първите 6 месеца до 1 година след въвеждането на еврото банките трябва да продължат да обменят банкноти и монети от лева в евро, евентуално срещу такса за тази услуга.

Икономист: България няма да покрие техническите критерии за влизане в еврозоната

След изтичане на 1 година от въвеждането на еврото услугата за обмяна на банкноти и монети от лева в евро, отново с възможност за прилагане на такса за услугата, ще се предоставя от банките по тяхна преценка. Очаква се БНБ да продължи да обменя банкноти и монети от лева в евро безплатно и безсрочно.

2. Защита срещу фалшиви пари

Информация за защитните елементи на евробанкнотите и монетите е достъпна на сайта на Европейската централна банка (разгледайте защитните елементи тук). Запознайте се с външния вид и функциите за сигурност от рано, за да се предпазите от фалшификати.

За избягване на недостиг в доставките в Германия, от септември 2001 г. евробанкнотите и евромонетите се разпространяваха сред банките и търговците на дребно. В резултат на това в първите дни на 2002 г. парите в брой вече бяха широко разпространени във всички сектори.

istock
istock

У нас две седмици преди датата на въвеждане на еврото БНБ ще започне предварително да захранва банките с евробанкноти и евромонети. В същия период банките ще започнат да снабдяват търговците и „Български пощи“ с евробанкноти и евромонети (без такса) – т.нар. вторично предварително захранване.

3. Как да организирате портфейла си

В края на 2023 г. дръжте запасите си от левове малки. Изтеглете само толкова пари, колкото смятате, че ще са ви необходими до 1 януари. Най-вече големите банкноти трябва да изчезнат от портфейла ви най-късно до 31 декември.

Предлагат цените в магазина да са в лева и евро

Похарчете оставащите левове за ежедневните ви покупки през новата година. Тогава ще получавате само евро като ресто. Можете също така да използвате стартовите пакети, за да имате малък запас от пари в евро в началото на годината. Евробанкнотите ще се предлагат от всички банкомати от новогодишната нощ.

4. Подгответе се със стартов пакет

Две седмици преди влизането ни в еврозоната стартови пакети с български евромонети ще бъдат продавани от търговските банки и „Български пощи“ на цена, близка до номиналната стойност на монетите в тях. Но преди въвеждането на еврото тези български монети реално няма да са разплащателно средство и затова ще бъдат продавани като стока, а няма да става замяна на левове срещу евро.


Пакетите ще съдържат по няколко монети от всеки вид – 1, 2, 5, 10, 20 и 50 евроцента, 1 и 2 евро. Целта е хората да се запознаят с новите монети преди въвеждане на единната валута. Стартовите пакети с монети са изключително ценени от колекционери. Първо, защото са пълен комплект от монети, и второ, защото датата на отсичането им е датата на влизане на страната в еврозоната.

Ще скочат ли цените, след като приемем еврото

4. Избегнете „горещата фаза“

Практиката показва, че през първите няколко дни след смяната банките са изключително пренаселени. По-добре си останете вкъщи и избягвайте да ходите в банката през този период. Ако все още не сте активирали своето онлайн банкиране или не знаете точно как да го използвате, запознайте се с него още тази година, защото съвсем скоро ще ви бъде от полза.

В деня на приемането на еврото ще се извърши автоматично преобразуване на банковите сметки от лев в евро. Всички средства в лева по текущи, депозитни, спестовни и други сметки в банките и другите доставчици на платежни услуги ще бъдат преобразувани безплатно в евро. Вследствие от автоматичното конвертиране от лев в евро ще има промени в номиналната стойност на обезпеченията, заложени или ипотекирани в полза на банките.

5. Пазарувайте по-бързо

Натоварено ще е и на касите на магазините в първите дни на януари. Помогнете за избягването на дългите опашки като плащате възможно най-точно – както в евро, така и в лева. Това също е важно, за да се задоволи нуждата от дребни пари в магазините, която може да бъде в пъти по-висока от обикновено. Най-добрият начин за плащане през януари 2024 г. е да използвате пари в брой, дебитна или кредитна карта.

Ще расте ли инфлацията с приемането на еврото

6. Внимавайте с вендинг машините

Тъй като не всички вендинг автомати могат да бъдат конвертирани в евро за една нощ, препоръчително е винаги да имате няколко монети от двете валути със себе си поне до края на януари. На места, където има две или повече машини, поне една от тях трябва да бъде преобразувана в евро до края на 2023 г., например в градския транспорт.

istock
istock

7. Платежни нареждания само в евро

От 1 януари преводите и постоянните нареждания ще могат да бъдат деноминирани само в евро. Проверете правилното преобразуване за плащания с директен дебит и други трансакции по банковата сметка. Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на фиксирания валутен курс от 1.95583 лева за 1 евро.

Не се допуска преизчисляване на суми, използвайки съкратената форма на фиксирания валутен курс, а трябва да се използва изцяло фиксираният курс за обмен, т.е. с всичките пет знака след десетичната запетая.

Колко ще струва сайтът за еврото у нас

8. Договори: (почти) всичко си остава същото

Следете за правилното прехвърляне на всички договорни данни при преобразуване на текущите договори в евро. Освен конвертирането от левове в евро, нищо не може да се променя в договора без вашето съгласие. Изчислете сумите прецизно. Прилага се обменният курс до пет знака след десетичната запетая (вижте по-горе), само след това се закръгля до центове.

В Германия от 1 януари 1999 г. вече няма обменен курс между германска марка и други валути. Преобразуването от щатски долари, например, се извършва с помощта на евро.

9. Запознайте се с новите цени

Отбележете си цените на някои стандартни продукти, които редовно купувате. Трябва също така да отбележите стойността на месечния си доход в евро до 1 януари 2024 г., най-важните входящи и изходящи плащания от сметката и равностойността на седмичните ви покупки и разходи. Например, създайте лична таблица за преобразуване, която можете да използвате за бързо сравняване на стандартни суми.

Преобразуването на цените и другите стойности от лева в евро следва да се извършва чрез прилагане на пълната числова стойност на фиксирания валутен курс и закръгляване на получената сума до два знака след десетичната запетая на базата на третия знак след запетаята в съответствие с математическите правила за закръгляване. Въпреки това много германци споделят, че са усетили „значителна инфлация“ след въвеждане на еврото.

Кои евробанкноти се фалшифицират най-често

10. Сигнализирайте за всяка търговска нередност

Както вече споменахме всички търговци би следвало да преобразуват цените на своите стоки и услуги според фиксирания валутен курс. Практиката в Германия и редица други страни обаче показва, че приемането на еврото дава поле за немалко измами и изкуствено завишаване на цените. Недобросъвестните търговци използват първоначалното объркване на клиентите и „превалутират“ с известна надценка.

Не си затваряйте очите за нито едно нарушение на правата на потребителите, измами, некоректно отношение и всякакви нередности в търговски обекти и сайтове. Винаги можете да подадете жалба чрез интернет страницата на Комисията за защита на потребителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg