България няма да покрие техническите критерии по отношение на инфлацията за влизане в еврозоната.

Това само по себе си не означава категорично, че няма да бъдем допуснати, защото е до голяма степен политическо решение. Това заяви пред NOVA NEWS икономистът Михаил Кръстев.

По думите му досега не е правен компромис във връзка с инфлацията при приемане в еврозоната.

Андрей Новаков: Еврото ще изведе икономиката ни в по-висока орбита

"Става дума и за размера на дефицита, който може и да покрием. Трябва да се махнат 10-12 държави с най-ниска инфлация, за да успеем. Няма да станем по-богати само защото ще влезем в еврозоната. България като цяло се държи, но БНБ и МФ не се представят убедително при подготовката си за влизане в еврозоната", смята той. 

istock
istock

Икономистът Румен Гълъбинов посочи, че България може да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 г., ако инфлацията е 6-7% средногодишно.

Икономист: Най-лошото е изкуствено да се понижават цените

"Това ще е около тази в еврозоната. Бюджетният дефицит трябва да е към 3%, а за миналата година е по-малък дори. Съотношението дълг към БВП трябва да е към 25%. Индикациите за тази година са, че ще има 1-2% икономически растеж и ще свалим инфлацията наполовина, а в началото на 2024 г. ще се качим на пистата за нарастване", прогнозира той. 

Според него oще не е късно да се започне разяснителна кампания за еврото.

"Можем да осъществим това във втората половина на годината - да има етикети в лева и евро", призова Гълъбинов. 

Повече вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg