Изкуственото натискане на цените надолу ще доведе до неравновесие на пазара и може да предизвика дефицит или временно им понижаване, което впоследствие ще се обърне в рязък скок, а това не е добре за потребителите.

Пряката намеса на държавата в ценообразуването противоречи на всички принципи, които сме приели, когато сме решили да станем член на Европейския съюз. Вместо това държавата трябва да направи информационна кампания, с която да запознае потребителите къде могат да купят дадена стока по-евтино.

Падат ли цените на храните

Това заяви в интервю за БГНЕС икономистът Димитър Чобанов, изследовател в Института по икономика и политики в УНСС.

Според него проблемът с по-високите цени на редица стоки е вече ясен за всички. Той е потвърден както от статистиката на Евростат, така и от всички пътуващи в чужбина, които с очите си могат да се убедят, че дадена стока в Италия, Германия, Люксембург е много по-евтина, отколкото в България. Но предвид факта, че цените на много стоки са еднакво скъпи както в големите търговски вериги, така и в по-малките магазини трудно може да се заподозре някаква по-сериозна организация, която е създадена, за да поддържа изкуствено високи тези цени.

istock
istock

В тази ситуация Чобанов смята, че най-лошото, което може да направи служебното правителство е изкуствено да се опита да понижи цените.

„Ако цените се натискат изкуствено и те не отговарят на пазарните предпочитания, ще се генерират различни типове неравновесия. Тези неравновесия рано или късно ще трябва по някакъв начин да се коригират. Тогава единият вариант е да имаме дефицити, а другият, който е по-вероятен, е да имаме някакво временно задържане на цените, след което рано или късно ще се окаже, че те ще трябва да се отпуснат и ще скочат изведнъж рязко нагоре. Това не би било добре“, заяви икономистът.

Димитър Чобанов препоръчва държавата да се ангажира с осигуряването на информация за потребителите. Това означава, че ако потребителите имат достатъчно информация откъде биха си купили по-евтино дадена стока, тогава рационалното поведение показва, че те биха го направили.

Нинова настоява за таван на цените на храните

„При наличие на достатъчно информация, че в определени магазини нещата са по-евтини, това ще създаде условия купувачите да купуват повече от тях и съответно скъпите ще бъдат малко или много изтласкани от пазара“, заяви Чобанов и подчерта:

„Държавата не може и не бива да се намесва пряко, а да се опита да осигури информацията. А какво ще предпочетат потребителите, това вече е тяхно решение“.

Според него има логика в намеренията на служебното правителство да се скъси веригата между производител и краен потребител:

istock
istock

„През колкото повече посредници минава стоката, толкова повече поскъпва тя. Ако се скъси тази верига, това също може да подейства за понижаването на цените“.

Ще има ли полза от контрола върху цените

Чобанов е песимист, че при едни евентуални преговори между властта и големите търговски вериги, дори ако няма никакъв държавен натиск, те ще доведат до едно понижаване на цените.

„Пряка намеса на държавата противоречи на всички принципи, които България е приела при участието си в Европейския съюз. Може да има някакви ограничения, както например сега в Хърватия при въвеждането на еврото. Но такива мерки имат по-скоро имиджов пиар ефект, отколкото действително да постигнат нещо“, категоричен е икономистът Димитър Чобанов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg