Парите под формата на заплата са силен мотивиращ фактор за всеки служител. След няколко години работа в една и съща фирма е нормално човек да започне да обмисля преговори за повишаване на заплатата – не само като част от кариерния растеж, но и за справяне с инфлацията, която по данни на НСИ е 7.8% на годишна база.

Договарянето на по-висока начална заплата или повишаване на възнаграждението обаче рядко е лесно и това отказва мнозина от опит за преговори. Други пък смятат, че да се говори за пари е нетактично и така пропускат своя шанс за по-високо заплащане. Важно е да осъзнаете, че това е нормална част от бизнеса и да действате навреме.

Как да поискаме извлечение от ведомост за заплата

Преговори при предложение за нова работа


Най-честата грешка, която хората правят, след като им бъде предложена работа, е да не се опитат да договорят по-добра заплата. Това е напълно разбираемо поради страх да не застрашат предложението за работа и в крайна сметка да напуснат интервюто с празни ръце. Много хора, търсещи работа, не са наясно с факта, че повечето фирми всъщност си оставят буферна зона за преговори относно заплатата, както това важи и за бонуси, социални придобивки и други привилегии.

istock
istock

1. Бъдете добре подготвени
Отговорният кандидат не отива на интервю за работа без да знае какво да очаква по отношение на заплатата. Предварителните проучвания ще са ви от голяма полза. Има много уебсайтове, на които можете да се информирате относно средната заплата за различни позиции в различни градове. Ако не намирате достатъчно информация, винаги може да се допитате до мнения на хора във форуми и социални мрежи.

Заплаща ли се отпуска при смърт на близък или роднина

2. Бъдете уклончиви относно заплатата
Обичайно е работодателите да питат за размера на миналите заплати и очакванията на кандидата, след като му предложат работа. Честният отговор може да бъде рискован, тъй като може да отблъсне работодателя, ако цифрите са твърде високи. Подценяването на вашия труд обаче също може да ви изиграе лоша шега. За да бъдете в безопасност, може да кажете, че би било по-добре първо да разберете какво включва работата и чак след това да обсъдите заплатата.

3. Преговаряйте в точния момент
Добре е същинските преговори да започнат, когато имате писмена оферта за работа. Това ви дава сигурност, че работодателят наистина иска точно вас. Ако одобрението е само устно, е препоръчително договарянето на заплатата да бъде отложено. Важно е да знаете какво можете да предложите и да изтъкнете ползите от вашата работа за компанията.

istock
istock

4. Не приемайте първата оферта
Това е особено важно, ако първото предложение не изглежда достатъчно високо. Заплатите обикновено се вдигат на база на предишната ставка. В случая е уместно тактично да попитате какъв е таванът на заплатата на компанията и това да ви послужи като база за преговори. Ако в началото предложената заплата не ви се струва достатъчна за вашите нужди, тогава няма да е по-различно и в бъдеще.

Какви осигуровки се плащат при работа в чужбина

5. Не договаряйте само заплатата
Въпреки че заплатата е най-голямата мотивация при вършенето на работата, тя не е единственото нещо, което може да компенсира упорития труд. Например новoнаетият може да поиска по-гъвкав график или работна среда, спонсорството за продължаващо обучение или членство в професионална организация. Ползите от договарянето на допълнителни привилегии извън заплатата не бива да бъдат подценявани.

Договаряне на увеличение на заплатата

Преговорите за увеличаване на заплащането може да се превърнат в игра на нерви. Затова мнозина избягват дискусията, пропускайки по-високо заплащане и ценни възможности за кариерен напредък. Въпреки че преговорите невинаги са лесни, това е необходимо умение в света на бизнеса. Не позволявайте на притеснението да надделее – покажете, че цените себе си и извоювайте заплатата, която заслужавате.

istock
istock

1. Изберете подходящ момент
Най-доброто време за искане на увеличение на заплатата е, когато фирмата е в добро финансово състояние. Ако компанията се справя добре през дадената финансова година, е много по-вероятно да получите положителен отговор. Другото важно условие е вие също да се представяте добре. Ако всичките ви скорошни постижения показват, че сте усърден служител, който върши страхотна работа и прави фирмата успешна, тогава имате голям шанс за „да“ на по-висока заплата.

Трябва ли да заплатя, ако не спазя предизвестието при напускане

2. Проучете диапазона на заплащане
Ако планирате да поискате увеличение, трябва да знаете стойността си като служител. Направете онлайн проучване на заплатите за текущата ви позиция – включително длъжност, години опит, набор от умения, описание на задълженията и местоположение. Така ще добиете представа каква е средната заплата и диапазонът на възнаграждение за ваши „колеги“ със сходни характеристики в същата сфера.

3. Определете си долна граница
Следва да вземете решение за вашата целева заплата, имайки предвид текущата пазарна стойност на позицията ви. Целта ви трябва да е в рамките на средната заплата за хора на сходна позиция. Опитайте да не стигате твърде далеч, рискувайки да прекратите преговорите, още преди те да са започнали. В същото време трябва да изберете цифра, която е достатъчно висока, за да може шефът да направи контрапредложение, което все пак да ви удовлетвори. Обмислете внимателно компромисите, които (не) сте готови да направите.

istock
istock

4. Помислете за опции извън заплатата
Ако вашата компания към момента не може си позволи да повиши заплатата ви, помислете за друг вид компенсация. В зависимост от вашата фирма и професия може също да опитате да договорите увеличение на пакета от бонуси, да получите допълнителни дни отпуска, по-гъвкаво работно време, обучение за повишаване на квалификацията и т.н. Повишаването в длъжност също е добра опция за бъдещото ви кариерно развитие, а за компанията е безплатно. Помислете какво бихте искали, за да се чувствате по-добре на работа и го предложете като алтернатива.

5. Подгответе се за срещата
Предварително пригответе всичко, от което се нуждаете, за да не пропуснете нещо по време на процеса на преговори. Насрочете час за кратък личен разговор с вашия мениджър и изложете исканията си. За да протече срещата гладко, не забравяйте да държите емоциите си под контрол, да говорите спокойно и да бъдете добри слушатели. След разговора учтиво благодарете за отделеното време. Бъдете готови да чуете „не“ и в никакъв случай не заплашвайте с напускане, особено ако не го мислите сериозно. Не забравяйте, че „не“-то сега може да се превърне в „да“ по-късно.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg