Мерките за намаляване на цените на храните, обявени от служебния кабинет, няма да свършат работа. Решението е таван на цените на продуктите от потребителската кошница, написа във Facebook профила си лидерът на социалистите Корнелия Нинова.

"В цената да се включат разходи за производство, транспорт и 10% печалба. Всичко друго отгоре е спекула. Спекулата не се бори с информационен сайт, а със здрава ръка. Вижте какво направи гръцкото правителство. Сложи таван на цените по описания по-горе начин. Който ги наруши, му се отнема лиценза и разрешителните за производство и търговия. Резултатът там е налице", посочва тя.

Завишени ли са изкуствено цените на храните у нас

Искането на Корнелия Нинова идва на фона на обявените мерки от служебния премиер Гълъб Донев, който преди ден настоя, че ще се въведе ежедневен механизъм за наблюдение и контрол по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазина.

"Разликата между цени от производителя, търговеца и до щанда е до 30 процента", пресметна той.

Създават специален сайт за цените на храните

Донев обаче увери, че няма да има намеса в свободния пазар и няма да се нарушават правилата за свободна конкуренция и честни търговски практики.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg