През изминалата 2022 г. инфлацията при храните у нас е била 26%. Това каза в студиото на „Здравей, България” изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия Николай Вълканов. По думите му тенденцията е същата в цяла Европа.
 
„Факт е, че от страна на бизнеса имаше доста голяма несигурност миналата година и за това имаше напълно обясними причини”, коментира още Вълканов.

Той обясни, че през последните 203 месеца проблемът не бил толкова в цените на храните, а в това, че много сектори от икономиката започват да наваксват, вдигайки цените на услугите си.

Храните у нас са поскъпнали с 15-30% през 2022 г.

Инфлацията у нас се отразява все по-сериозно върху цените на хранителните стоки у нас, показва обаче проверка на NOVA. На много места увеличението при някои от стоките от първа необходимост е далеч над годишната инфлация за страната.

istock
istock

Жители на Варна споделят, че си позволяват все по-малко продукти от щанда и усещането им е, че поскъпването на стоките е с 50%.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg