Основните хранителни стоки на борсовия пазар у нас през миналата година са поскъпнали между 15 и 30 процента.

Дизелът е увеличил цената си с една трета, а бензин А95 – с 15 на сто. Данните са за цени на едро в анализа на търговията на Софийската стокова борса.

През миналата година на Софийската стокова борса е регистрирана активна търговия, основно на консервирани храни. В началото на войната, пикове в цените са достигнали всички търгувани стоки, но впоследствие тенденцията на поскъпване е овладяна.

Какви са очакванията за цените на храните през тази година

Въпреки това увеличението на българския пазар при олиото и ориза е близо с 30%, на брашното с 16%, а най-голям е ръстът при захарта – с 55 на сто.

Причината не е в липсата на суровини и продукти, обясни главният изпълнителен директор на Софийската стокова борса Васил Симов:

istock
istock

"Суровините не поскъпнаха много през 2022 година, някои дори поевтиняха, но поскъпването на хранителните стоки се получи вследствие на повишените цени на електроенергията, на природен газ, на горивата в България. Трябва винаги да се прави разлика на цени на едро на основните борсови стоки, които за изминалата година не ни стреснаха с някакво повишаване, и цените на готовия продукт по магазините, който естествено, поскъпва".

Капаните на пазаруването - за какво да внимаваме

Цените на горивата диктува суровият петрол, който в началото на войната достига 130 долара за барел и запази цената си над 100 долара до септември миналата година.

Така най-търгуваното гориво на борсата у нас – дизелът достигна цена от 2600 лв. за 1000 литра, а най-масовият бензин А95 - 2300 лв. за 1000 литра.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg