Интересувайте се първо от цената, след това обръщайте внимание на отстъпката, която ви предлага даден търговец, съветват от Комисията за защита на потребителите.

В повечето от кампаниите на магазините през летните месеци, освен новата цена, на етикета обикновено е представена и старата цена и съответното процентно отношение на отстъпката, което е и задължение на търговеца.

Но тази отстъпка не трябва да е водеща при избора ни стоката, съветват експертите. Трябва да се уверим напълно дали това намаление е реално.

По закон, за да е истинско едно намаление, старата цена следва да е прилагана поне един месец.

Комисията за защита на потребителите извършва проверки, при които нарушаването на това правило лесно може да бъде документално установено и тогава търговецът се наказва със санкция в размер на до 3 000 лв.
 

iStock

От Комисията съветват да не прибързваме с решението при покупката на стока в намаление.

В края на даден сезон сме залети от различни оферти за такива намаления по уличните магазините, молове, по интернет, в електронната поща и т. н.

Проверете и обърнете специално внимание за кои групи стоки или артикули точно важи конкретното намаление - дали е за 2 брой, в комбинация с артикул на редовна цена или друго.

Обикновено търговците поставят ограничение и на количеството, с цел да избегнат препродаване на техни стоки по други търговски обекти.

Съответният срок, за който важи отстъпката и намалението също е важен, тъй като на каса в магазина може да се окаже да заплатим старата цена, просто защото не сме обърнали внимание на изтеклия период. Този срок трябва да бъде достъпен и ясен за клиента и е част от условията на промоцията, както и едно от основнте задължения на търговеца при нова промоционална кампания.


Харесалите сте си рокля, или панталон, чакате намалението цяло лято, но се оказва, че търговецът първоначално е вдигнал цената и показва нереално и подвеждащо намаление. В повечето случаи, стоката се оказва на същата цена, преди отстъпката. Това е един от най-често срещаните трикове, които са наказуеми и неетични, напомнят експертите, с които са се сблъсквали не веднъж през годините.

В заключение, сезонната разпродажба може да се окаже не толкова изгодна, колкото сме си мислили предварително. Хубаво е да следим за цената на желаната стока поне на няколко места, за да придобием реална представа до колко намалението е от полза за нас.