Очуканите от градушката преди две седмици коли се продават с по 1000 лева по-евтино в столичните автокъщи, показа проверка на „Монитор”. 

Това обаче се отнася само за автомобилите със сериозни повреди от ледените късове като счупени стъкла и подбит таван, който трудно се сменя или ремонтира. Намалението е само и за автомобилите до 10 хил. лева. Така например спокойно може да се купи Голф 4 за 3 хил. лева, който след ремонта да излезе на собственика не повече от 4 хил. лева.

„Правим намалението, защото за нас е трудно да ремонтираме например 100 коли, колкото са пострадали на някой колеги. Това означава, че трябва да извадим близо 100 хил. лева от нас, а ние не разполагаме с такива суми. 

Ако имахме, нямаше да седим по цял ден тук и да се надяваме този месец да продадем няколко коли, за да можем да си платим сметките и наемите”, обясни пред „Монитор” автотърговец от голяма автокъща в София. По думите му вече имало хора, които са си взели такива коли. Някой от тях дори нямало да ги ремонтират.

Щели да сменят само най- необходимото

без да ги боядисват.

За разлика от автокъщите, които правят намаления, автоморгите готвят увеличения.
Авточастите и по-специално калниците, капаците, огледалата и стъклата, който най-много пострадаха при излялата се градушка над София, бяха скрити от търговците.

Причината е, че дилърите готвят скок на цените, когато клиентите вече ще са поставени пред дилемата дали да си купят нова част, за която ще платят тройно и ще чакат поне два месеца, или да си вземат нещо втора ръка, макар и по-скъпо. 

Обиколка из повечето столични морги показва, че няма помен от доскорошното изобилие на всякаква части. Сега са останали само опосканите коли, които

вместо стъкла имат найлони на местата на прозорците

„Свалихме ги от всички коли, за да не повтори градушката и да ги изпочупи.
По 100-120 лева струва едното”, обясни един от работниците в автоморга близо до Богров, който отказа да се представи. При телефонно обаждане в същата морга обаче се оказа, че

частта, която уж е прибрана, не е налична

„Очакваме доставка, нямаме я в момента. Обадете се пак”, ни обяснява мъжът в слушалката. Предупреждава ни обаче, че цената няма да е същата като в каталога. Ще е малко по-скъпа.

Става въпрос за преден прозорец за масов автомобил, който преди месец в моргата е струвал 100 лева. Сега обаче щял да бъде около 150.

Същото се отнася и за останалите артикули като капаци и калници, при които пак ще има увеличение с по 20-30 лева на парче.