"Политическата криза има огромно и негативно влияние върху публичните финанси на страната. Партиите са в готовност на избори и затова са по-щедри, отколкото са възможностите на държавата. Ние сме в по-голям дефицит, отколкото икономиката ни предполага". 

Това каза пред БНР Симеон Дянков, бивш министър на финансите. 

И допълни, че 2024 година не е реалистична за влизане на България в еврозоната:  

Симеон Дянков: България няма да успее да влезе в еврозоната през 2024

"Без редовно правителство няма редовен бюджет. За да влезем в еврозоната, едно от гласуванията на останалите членки от зоната е дали в последния редовен бюджет изпълняваме Маастрихтските критерии. В предишните два бюджета не ги изпълняваме, а сега нямаме редовен бюджет. Следователно нито инфлацията, нито дефицитът, нито основният лихвен процент по 10-годишните ДЦК - три от четирите коефициента, не са изпълнени... Ако не успеем да влезем през 2024 година, автоматичното удължаване на срока ще е с две години". 

Икономист: Напъните за приемане на еврото изглеждат странни

Дянков допълни, че сме далече от овладяване на инфлацията, а през този месец и през следващия ще наблюдаваме увеличаване на процента й, тъй като от началото на годината в много европейски страни автоматично влизат по-големи пенсии, по-големи социални плащания, нови цени. 

istock
istock

"Задава се рецесия или около нулев растеж в Европейския съюз. Ще има забавяне и на българската икономика". 

Симеон Дянков не очаква да бъде съставено правителство с втория мандат заради ярките разделителни линии между "Продължаваме промяната" и някои от партиите в парламента. Според него шансовете за редовен кабинет са при третия мандат. Най-голям интерес това да стане имат "Български възход" и "Демократична България", дори и БСП. Прогнозата му за хоризонт на евентуално ново правителство е - до или малко след местните избори през есента

"Трябва ни редовно правителство, което да вкарва закони в парламента и което да ни представя в Брюксел, което в момента служебният кабинет не може да прави". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg