Изпращаме една нелека година, която беше белязана от едно частично „постпандемично възстановяване“, засилваща се инфлация и най-вече от негативните ефекти, получени като резултат от изострящия се конфликт в Украйна. През изтеклата година бяха наложени множество санкции, нанасящи щети, не само на санкционираната страна, а също и на санкциониращите. Това коментира пред БНР доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН.
По думите му в повечето сектори има доста широко поле за спор кой понася по-големия дял от негативите.

Краткосрочният ефект от въведените мерки досега се изразява преди всичко в увеличение на цените на енергийните ресурси, водещо до сериозно засилване на инфлационните процеси, като на фона на изоставащите темпове на възнагражденията реалните доходи на домакинствата започват да намаляват. Тук трябва да отбележим, че ефектите, които наблюдаваме в момента са вероятно само прелюдия към същинския шок, който ще настъпи още преди края на тази зима, допълни икономистът.
 
По думите му през 2022 г. Европа намалява руските доставки на газ едва наполовина, но през следващата 2023 ще опита напълно да се откажа от тях. В случая става въпрос за обем от порядъка на 140 млрд. куб. м., който от една страна не може да бъде компенсиран с нови договори (не и толкова бързо), а от друга страна - не може да бъде доставен в необходимия обем поради липса на достатъчни мощности за регазификация.

Ще вдигне ли инфлацията приемането на еврото у нас

Успоредно с това тече процес по нормализиране на лихвените равнища, което означава по-труден достъп до кредити и съответно съкращаване както на инвестициите, така и на потреблението в Европа. С други думи, очаква ни период на свиване на показателите за икономическа активност, а най-неприятното е, че засега не можем дори да предположим колко дълъг ще бъде той, каза доц. Сарийски.
 

istock
istock

Според него трудно можем да очертаем в резюме пълната гама на ефектите, които ще последват в резултат от така сложилите се обстоятелства на средата, но те със сигурност ще се проявят както в частния, така и във фискалния сектор, тъй като охлаждането на икономическия климат неминуемо ще доведе до сериозен натиск върху приходите в хазната и съответно до ръст на бюджетните дефицити (които ще се финансират за сметка на рязко увеличение на дълга).
Що се отнася до реалния сектор, можем да очакваме, че след като сегашните запаси от енергоизточници започнат да се изчерпват, ще станем свидетели на допълнително ограничаване на предлагането по веригата (природен газ - азотни торове - селскостопанска продукция - готови храни).
 
Можем да обобщим, че ни очаква период на доста силна турбуленция, при това не само за България, а за целия ЕС. На този фон напъните на правителството за ускорено приемане на България в еврозоната изглеждат меко казано странни, коментира той. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg