В своя позиция Българската стопанска камара (БСК) настоя за ускорено присъединяване към еврозоната и въвеждане на еврото от 1 януари 2024 година.

Бизнесът поиска и широка обществена кампания по процедурите и ефектите от присъединяването с цел подобряване на информираността и осигуряване на широка обществена подкрепа.

В позицията на Стопанската камара се подчертава, че дискусията за въвеждането на еврото е еднозначно и формално завършена с присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 година.

Готова ли е България за еврозоната

От работодателската организация изразяват своята категорична подкрепа за ускоряване на подготовката и всички необходими процедури, както и необходимата външна и вътрешна подкрепа, и настояват народните представители и парламентарните групи в 48-то Народно събрание да положат всички усилия за своевременното приемане на законодателните актове, необходими за присъединяването към Еврозоната, за съхраняване на финансовата устойчивост и провеждане на благоразумна фискална политика.

istock
istock

Проучване на Камарата показва, че 56% от нейните членове се обявяват в подкрепа на приемането на еврото от 1 януари 2024 година, съобщи заместник-председателят Станислав Попдончев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg