Икономиката през 2023 година - без рецесии, със спадаща инфлация, но с високи лихви. Накъде ще се промени българската икономика и от къде ще идва несигурността тази година? Как ще се взаимодействат икономическите ефекти?

Цените на храните, които стават все по високи ще се стабилизират ли и какви ще са икономическите изпитания? Подробности пред Радио София разказа Лъчезар Богданов, старши икономист в Института за пазарна икономика (ИПИ).

Относно поскъпването на храните той каза, че почти всички хранителни стоки са по-скъпи в сравнение с предходната година, а най-сериозно повишение на цените има при млечните продукти и яйцата.

Икономист: Най-лошото е изкуствено да се понижават цените

"Специално в тази категория България още отпреди две години, като че ли изпревари и настигна средните нива за Европа, за разлика от други страни, където все още те като цяло средно за потребителската кошница са по-евтини. Имаме по-специфично развитие в тази продуктова група, но въпросът може да се раздели на две. Първо, доколко е овладяно текущото поскъпване в последните месеци и доколко можем да очакваме леко отстъпление на цените, а тругият въпрос е, ще има ли такива цени, които ще се върнат на нивата отпреди две години", коментира Богданов.

istock
istock

По думите му второто е по-трудно, тъй като имаме общ инфлационен тласък в глобалната икономика през последните две години и ако има такава тенденция за връщане, то тя ще обхване по-ограничен кръг от стоки и услуги.

"Ако гледаме борсите на основни селскостопански продукти и цените на горивата, те в момента вече са по-ниски, отколкото бяха миналия февруари", отбеляза той.

Преработватели отказват да изкупуват българско мляко

По думите му би трябвало натискът върху преработвателите да спадне, което означава, че разходите им за производство падат и те биха могли отново да започнат да се конкурират, предлагайки отстъпки в цените. За различните стоки това ще стане различно бързо.

istock
istock

Прогнозата на Богданов за нашата икономика през идната 2023 година е, че поради забавянето на икономическата активност в САЩ и Еврозоната тази година ни очаква според думите му "по-охладена икономика". Нарастването на лихвите също е сред важните фактори и съответно на всички бизнеси, които зависят от евтин кредит ще им бъде по-трудно. Нашата икономика не е изолиран случай и тя зависи от това, което се случва в другите страни.

"Така се сваля инфлацията. Когато се намали потреблението, когато хората започнат по-внимателно да харчат или нямат пари да харчат толкова, когато кредитът стане по-скъп и си купуват по-малко стоки на изплащане и на лизинг, по-малко жилища, което пък означава по-малко строителства. По-малкото строителство харчи по-малко бетон, стомана и т. н. Това свива търсенето и оттам цените се успокояват и спадат. Проблемът през последните години беше точно обратният - дефлация, заради ниска икономическа активност и висока безработица", отбеляза Богданов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg