Приемането на България в Шенген е въпрос на време, смята евродепутатът Андрей Новаков. В интервю за БТА той изтъкна, че държавата ни е покрила всички технически условия, показали сме воля за реформи и преди всичко - резултати.

"Личното ми мнение е, че България загуби от вътрешнополитическото разделение вътре в страната и от противоречивите сигнали, които държавата излъчваше, включително в Европейския парламент. Шенген е синоним на доверие - в държавата, в администрацията и институциите й. Затова сега от изключителна важност е да работим заедно и като един на всички фронтове", коментира той. 

Ще скочат ли цените, след като приемем еврото

Андрей Новаков каза още, че Шенген не е нито единствената, нито последната тема, по която ще има разногласия в Съвета.

"Пред нас като политици има две важни задачи: да убедим държавите с резерви към България, че сме надежден партньор, на когото може да се разчита. В същото време е пак наша работа, на политиците, да не позволяваме дебатът за приемането на страната ни в Шенген да бъде коз в ръцете на евроскептиците. България е Европа точно толкова, колкото и Германия например. Не бива да допускаме тази дискусия да бъде използвана за подриване на самочувствието на българите като европейци", посочи той. 

istock
istok

По отношение на амбицията на страната ни за приемане на еврото от 1 януари 2024 година, Новаков коментира, че службите на Европейската комисия следят внимателно целия процес и всички негови стъпки и проблеми.  

Колко ще струва сайтът за еврото у нас

"Никой няма да хвърли спасителен пояс към страната, ако сами не успяваме да се организираме законодателно и най-вече открито и ясно спрямо хората. Аз вярвам в еврото и в това, че може да изведе българската икономика в по-висока орбита, но също както и с Националния план - ако не обясниш добре на хората, у тях има естествен страх от непознатото, който бива експлоатиран умело от краткосрочни предизборни цели в поредната кампания", посочи Новаков.     

По думите му, ако ЕК и останалите държави приемат България за партньор, на който може да се има доверие, моментните колебания в показателите и критериите ще са по-скоро детайл.

"Затова през последната година и половина правителствата трябваше да работят за името на България, за да може то да работи за самата нея по пътя към еврото", коментира евродепутатът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg