Комисията за защита на потребителите (КЗП) и Националната агенция за приходите (НАП), както и други органи, се очаква да бъдат овластени с възможността да контролират спекулативното повишение на цените при влизането на България в еврозоната, като това се очаква да бъде заложено в бъдещия закон за еврото.

Това заяви в интервю за БТА служебният министър на финансите Росица Велкова, която по-рано днес участва във форум, посветен на влизането на Хърватия в еврозоната. 

Икономист: От януари 2024г. можем да започнем да се разплащаме в евро

Министърът проведе и среща с Главния държавен инспектор на Република Хърватия Андрия Микулич, ръководител на Държавния инспекторат - органа, който от началото на годината следи за необосновано поскъпване на цените в балканската страна. До момента инспекторатът е наложил над 230 санкции за повече от 400 000 евро, като всяка една от тях започва от 1600 евро. 

Пред БТА Велкова посочи още, че най-важното за страната ни по пътя към еврозоната е приемането на три законопроекта, касаещи промени в Закона за мерките срещу изпирането на пари, Кодекса за застраховане и Търговския закон, които вече са в Народното събрание. 

istock
istock

Освен това финансовият министър заяви, че очаква обявените дефицити по консолидираната фискална програма на начислена основа и касова основа да бъдат по-ниски от предвижданията, първоначално обявени в края на миналата година. На начислена основа се очаква дефицитът да се понижи от 2,9 на 2,8 на сто, а на касова - от 1 на сто до 0,8 на сто.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg