Няма опасност ЕС да ни спре евровите банкноти, освен ако не нарушим абсолютно всички условия. Кризата в Гърция не беше свързана с приемането на еврото, а с управлението на страната. Не виждам огромни сътресения в икономиките, приели еврото. Това каза пред NOVA NEWS финансовият анализатор Преслав Райков.

По думите му всяко едно инвестиционно решение крие рискове.

ЕК: Въвеждането на еврото в Хърватия е успешно


"Повишен политически рейтинг, отпадане на транзакционните разходи при валутния обмен, нивата на финансиране, лихвите по него, по-добро кредитиране, натискът от регулаторните органи - ще бъдем притиснати да правим ключови реформи - това са сред предимствата на влизане в еврозоната. Страните членки не искат нашата икономика да я счупи", заяви Райков.

Икономистът Георги Вулджев от своя страна сподели, че е добра инициатива да има референдум за еврото и е демократично да се вземат такива решения от всички.

istock
istock

"В Гърция до голяма степен еврото стимулира дисбалансите. Още преди еврото обаче те имаха дългова криза, има по-голям риск да ни се случи същото, но не е задължително. Ако се случи нова дългова криза, това вероятно значи разпад на еврозоната, защото трудно ще се набере ресурс от страните членки", обясни той.

Дянков: 2024 година не е реалистична за влизането ни в еврозоната

Според него еврозоната не може да ни накара да правим реформи.

"Еврозоната не може да реши колосалните ни икономически проблеми", обяви Вулджев.

Целия разговор вижте във видеото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg